Hanstholm med i Filminstituttets markering af krigens afslutning

På streamingsitet Danmark på film kan alle danskere nu opdage og genopleve deres lokale historie på en ny og engagerende måde. Filminstituttet har samlet over 150 filmklip fra besættelsen og befrielsesdagene på et interaktivt danmarkskort – fra dramatiske kampe i Københavns gader til bevægende scener af frihedskæmpere, der vender hjem, og soldaternes historiske befrielse af Bornholm. Historien venter på at blive genopdaget.

“At se sin egen by, sit eget lokalsamfund i historiske filmoptagelser skaber en dybere forbindelse til fortiden. Film gør historien konkret, personlig og nærværende på en måde, som tekst alene sjældent kan. Vi står ved en skillevej. De, som kan huske og fortælle om Befrielsen, findes snart ikke længere, derfor bliver film kun vigtigere”, siger forskningsleder Lars-Martin Sørensen fra Filminstituttet.

Også i folkeskolerne vækker disse film stor interesse. ’Besættelsen på film’ er et af de mest brugte undervisningstemaer, og spillefilmen ’Hvidsten Gruppen’ blev vist over 12.000 gange i klasselokaler sidste år.

Filminstituttet er stadig i gang med at digitalisere film fra arkivets hylder, så der vil løbende komme flere film om besættelsestiden på Danmark på film, og der vil samtidig blive lagt flere klip på det interaktive danmarkskort.

Historien er ikke blot noget, vi læser om – det er noget, vi oplever og forstår bedre, når vi ser den.

Se det interaktive danmarkskort med filmklip

Se film fra besættelsestiden

Arkivfoto : Joshua Kettle/Unsplash

Forfatter
Top