Kvaliteten i dagtilbud er utilstrækkelig og vilkårlig. Det viser anden del af den nationale undersøgelse af kvalitet i dagtilbud, som EVA og VIVE har udarbejdet for Børne- og Undervisningsministeriet.
I undersøgelsen har forskerne undersøgt normeringer og uddannelsesniveau i alle landets børnehaver. Derudover er der lavet observationsstudier i 100 børnehaver og interviewet pædagogisk personale.
I den dårlige ende af skalaen bliver 28 procent af børnehaverne vurderet som ‘utilstrækkelige’. Det betyder blandt andet, at børnene ikke får den omsorg, trøst og opmærksomhed, som de har brug for.
9 procent af børnehave-stuerne bliver vurderet som ‘gode’. Det betyder, at børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse bliver understøttet. De gode stuer gør også en positiv forskel for børn, der er udsatte.
I størstedelen af stuerne, hvor danske børn hver dag bliver passet, er kvaliteten vurderet som ‘tilstrækkelig’. Sådan er det på 63 procent af stuerne. Her bliver børnene passet på forsvarlig vis, og det kan i en vis grad forventes, at børnenes trivsel, læring, dannelse og udvikling bliver understøttet. Det vurderes her, at børn, der er udsatte, ikke får den rette hjælp eller støtte.
28 procent af stuerne bliver vurderet som ‘utilstrækkelige’. Her bliver børnene i lav grad understøttet. Børnene får ikke den opmærksomhed, trøst eller hjælp, som de har brug for. Børnene bliver underkendt, og især børn i udsatte positioner mangler støtte.
Ingen af stuerne bliver vurderet som hverken ‘fremragende’ eller ‘ringe’, der er henholdsvis den bedste og den dårligste vurdering.
En lang række fagforeninger og børneorganisationer opfordrer politikerne til at handle og rette op på forholdene i børnehaverne.
Foto : Max Titov, Unsplash