“Hverdagen med demens er ikke altid nem, men du kan gøre en forskel”. Sådan lyder overskriften på Demensugen 2025, som vil give danskerne viden og tro på, at netop de kan gøre en forskel for mennesker med demens. Det gælder også på Mors, hvor en række lokale aktører i uge 19 er gået sammen om at sætte fokus på sagen med både film, foredrag, søde sager og samtaler om det levede liv med demens.
I Morsø Kommune bliver Demensugen fyldt med viden, oplevelser og små hverdagsvenlige initiativer.
Ugen lægger stærkt ud mandag d. 5. maj, hvor Bio Mors viser den prisbelønnede dokumentar Human Forever, der handler om synet på mennesker med demens verden over. Filmen vises kl. 11, 15 og 19 og kun denne dag. Arrangementet er sat op i et samarbejde mellem Bio Mors, Røde Kors og Ældre Sagen – her er der god mulighed for at støtte lokalt.
Tirsdag d. 6. maj kl. 14 afholder Morsø Kommunes diætist Mette Pilegaard et foredrag om kost og demens. Her vil der være fokus på emnerne: Kroppens ændrede energi- og næringsbehov, Den gode hverdagsmad og Tips og gode råd når der opstår vanskeligheder med at spise
Arrangementet finder sted i Skovcaféen på Støberigården, Støberivej 7, som er et fællesskabstilbud for borgere med hukommelsesproblemer og deres pårørende. Det er gratis, og alle er velkomne.
Hele ugen sætter Centralkøkkenet Skovparken desuden fokus på demens med en særlig blåbærmuffin på menuen, og postkort med råd og budskaber sendes ud med madleverancerne.
Hjemmeplejen vil i uge 19 have klistermærker med demenslogoet på tøjet og på bilernes bagruder, og i Borgerservice vil der være: bolsjer, postkort, plakater og bannere.

Folkelig opbakning til demente
82% af danskerne vil gerne være med til at sikre, at mennesker med demens føler sig inviteret og inkluderet i fællesskaber. Men kun 26% ved, hvad de kan gøre for at inkludere demensramte medborgere i de fællesskaber, de selv er en del af.
Det viser en undersøgelse foretaget af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark i 2024. Den uoverensstemmelse skal der laves om på, og det er i fokus til Demensugen 2025, som finder sted i uge 19 over hele landet.
“Kløften mellem folks lyst til at give en håndsrækning og deres usikkerhed på, hvordan de skal gøre det, skal mindskes. For vi ved, at den lille håndsrækning har stor betydning for, at mennesker med demens fortsat kan føle sig som en del af det liv, de har levet – og dermed for deres livskvalitet,” siger sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark”, Lone Harlev og tilføjer:
“Vi ved heldigvis også, at der kun skal lidt til for, at man som medborger kan gøre en stor forskel for mennesker, der lever med demens. Helt kort kan det koges ned til vores tre grundlæggende råd: Tag kontakt, tal tydeligt og vær tålmodig”.

FAKTA
- Demensugen løber af stablen hvert år i uge 19, hvor en national kampagne og en række lokale indsatser søger at skabe større forståelse for, hvordan vi kan skabe et mere demensvenligt samfund.
- Fagpersoner, kommuner, organisationer, virksomhedspartnere og ikke mindst frivillige gennemfører en bred vifte af arrangementer, events og oplysningsindsatser for, at vi alle bliver bedre til at invitere og inkludere mennesker med demens i vores fællesskaber og give mennesker med demens den håndsrækning, de kan få brug for i hverdagen.
- Alle kan deltage i og bidrage til demensugen. I 2024 var 92 % af kommunerne repræsenteret og over 270 samarbejdspartnere gik sammen for at skabe et mere demensvenligt Danmark.
- Demensugen har hvert år haft et særskilt fokus på en branche, hvor mere viden om demensvenlighed blandt personale og medlemmer kan gøre en stor forskel for mennesker med demens. I 2022 var temaet for demensugen detail, i 2023 transport, i 2024 kultur og fritid.
- I 2025 falder Demensugen 5.-11. maj og kommer til at have fokus på, hvordan man som borger, fagperson, kommune, organisation eller virksomhed kan gøre en forskel for mennesker, der lever med demens.
- Demenssymbolet ”Håndsrækningen” blev lanceret i 2021 og symboliserer to hænder, der rækker ud mod hinanden. Det er et symbol, som mennesker med demens kan bære synligt eller diskret for at vise, at de kan have brug for en hjælpende hånd eller lidt ekstra tålmodighed. Symbolet er udviklet i samarbejde med mennesker med demens og fagprofessionelle og bruges aktivt af mere end 5.000 danskere, der lever med demens.
- Læs mere på demensvenligtdanmark.dk.
Indhold og foto : Morsø Kommune
Forsidefoto : Jeremy Wong, Unsplash