Lokale unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der står bag de smagsprøver, som deltagerne kan nyde dagen igennem.

Temaområdet Indtag den grønne omstilling bliver mere velsmagende og konkret end nogensinde før. Elever fra uddannelserne viser med egne opskrifter, hvordan grøn omstilling kan se ud i fremtidens køkkener – med fokus på bl.a. sæson, bælgfrugter, madspild og nye smage.

Fødevareområdet videreudvikles i samarbejde med elever i 2025 Green Innovation Week

Nordic Food College som drivkraft

Det er især Nordic Food College fra Mors, der er trukket i det grønne forklæde. Skolen er tovholder på temaområdet og står i spidsen for udviklingen af fødevareområdet. Bag det står blandt andre underviser Katrine Søndergaard, som er en central drivkraft i at samle og udvikle de grønne smagsoplevelser til eventet.

“Det giver enormt god mening at lade eleverne vise, hvad grøn madkultur kan være – ikke bare i teorien, men i praksis. Når de selv får ansvar for både opskrifter og formidling, vokser både motivation og faglighed. Og så er det også en god opgave at komme ud at møde slutkunden – altså de besøgende på eventet,” siger Katrine Søndergaard fra Nordic Food College.

Videreudvikling af tidligere års erfaringer

De seneste to år har Nordic Food College vist, hvordan bæredygtighed kan komme på skoleskemaet i fødevareuddannelserne i forbindelse med Green Innovation Week. I år videreudvikles erfaringen med endnu flere skoler, fødevareorganisationer og inspiration til, hvordan fremtidens køkkener kan bidrage til den grønne omstilling. Anna Hedvig Amdi Sørensen, der om ganske kort tid er færdiguddannet ernæringsassistent fra Nordic Food College, forklarer: ”Grundlæggende handler det om, at vi alle, uanset fag, kan gøre noget. Indenfor vores branche bliver meget konkret i forhold til, hvilke råvarer vi anvender, og at vi begynder at kigge fremad, så vi også efterlader nogle ressourcer og ikke bare bruger det hele op”.

Og råvarerne er der fokus på: Eleverne udvikler opskrifter med gråærter, der er rige på protein, afskallede hestebønner, der med sin cremede konsistens har mange gode formål og ikke mindst rapskage, der har et potentiale som fremtidig proteinkilde.  

Mød de grønne madhåndværkere – rollemodeller for fremtidens køkkener

Temaområdet Indtag den grønne omstilling er ét af fem temaområder på Green Innovation Week, hvor elever og studerende bl.a. arbejder sammen med virksomheder og undervisere om at finde løsninger på virkelige problemstillinger i den grønne omstilling. På fødevareområdet handler det om at skabe bæredygtig madkultur i praksis – med udgangspunkt i håndværket, råvaren og køkkenets hverdag.

I området møder du også Dansk Vegetarisk Forening, Tænketanken Frej, P. Clausens Fisketandel, Thypisk, Ausumgaard, Havens Deli, Sort Muld mfl.

Green Innovation Week 2025 finder sted i Skive den 25. september og samler over 4000 deltagere fra hele landet. Eventet er støttet af Tietgenfonden, Norlys Vækstpulje, Spar Vest Fonden og Skive Kommune.

Foto : pressefotos

Forfatter
Top