Ministeriet for Grøn Trepart offentliggør nu en ulvehandlingsplan, der blandt andet ændrer definitionen af problemulv, så det bliver nemmere at regulere ulven både i byerne og ved angreb bag ulvesikrede hegn. Der nedsættes lokale ulveværnsgrupper, der skal være med til at bortskræmme ulven. Og der arbejdes med at sikre husdyr bedre og nemmere for husdyravlere.
”Vi har fået flere ulve, og det skaber utryghed. Jeg er optaget af, at vores prioritering og forvaltning af området skal følge med den nye virkelighed. I dag kan vi offentliggøre en række initiativer, der leverer på det. Vi udvider definitionen af problemulv, så det bliver muligt at regulere ulve, der bryder bortskræmning i byerne eller et ulvesikret hegn. Vi nedsætter frivillige ulveværnsgrupper, og vi styrker informationen, så borgere kan have en tryg hverdag i områder med ulve. Vi skal indrette os på, at ulven er her – og skal have lov til at leve i fred i skoven – men samtidig håndtere situationen bedre, når ulven kommer tæt på boligområder,” siger Jeppe Bruus, minister for grøn trepart.
Med handlingsplanen får fåreavlere og andre med husdyr bedre muligheder for at beskytte deres dyr. Der nedsættes en hurtigarbejdende minitrepart, hvor repræsentanter fra Vildtforvaltningsrådet med flere skal komme med anbefalinger løbende og inden sommer.
”Vi skal sammen med husdyrholderne og myndighederne finde løsninger, der fungerer i hverdagen i forhold til ulvesikrede hegn og kompensation. Med handlingsplanen skaber vi en ny praksis på ulveområdet, der vil gøre en konkret forskel for borgerne og dem, der har husdyr i områder, hvor der er ulve. Jeg kommer til at følge udrulningen af handlingsplanen tæt,” siger Jeppe Bruus, minister for grøn trepart.
Og fortsætter:
”Handlingsplanen er et stort skridt på vejen til en bedre sameksistens med ulve, men den er ikke udtømmende. Vi kommer til at arbejde videre – både med de juridiske og praktiske rammer i forvaltningen af ulve.”
Ulvehandlingsplanen indeholder seks indsatsområder:
1. Bedre muligheder for at regulere ulve, der færdes i byområder
2. Frivillige ulveværnsgrupper skal skræmme ulve væk fra byer
3. Styrket information til borgere i områder med ulve
4. Bedre muligheder for at regulere ulve, der angriber husdyr bag ulvesikre hegn
5. Minitrepart skal rådgive om bedre beskyttelse af husdyr mod ulveangreb
6. Bedre juridiske rammer for regulering af ulvebestanden
Handlingsplanen forudsætter, at der prioriteres flere midler til området. Regeringen har derfor samlet over 2025 og 2026 afsat 15 mio. kr. og tilføjet 8,5 mio. kr. ved omprioriteringer.
Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus/Aarhus Universitet