Wine & Dine : Det var KONGE !

****** (6 stjerner)
Wine & Dine (UDSOLGT)
Østers- & Muslingepremieren, Nykøbing Mors
fredag den 9. oktober 2015

****** (6 stjerner) Mad (Smag og præsentation)
****** (6 stjerner) Betjening og service
****** (6 stjerner) Lokaler og rammer

Mens Hans Kongelige Højhed Prins Henrik hyggede sig med friske Limfjordsøsters på Fredensborg Slot i aftes, samlede den første eksklusive Wine & Dine nogensinde i Nykøbing 80 madglade gæster – heraf var over 2/3 tilrejsende gæster på weekendophold.

Det var var ment som et forsøg på at tilføre årets Østers- & Muslingepremiere et nyt aspekt i form af et måltid, hvor barren på forhånd var lagt højere end, hvad man ellers kan forvente på Mors, og det faldt i den grad heldigt ud.

Et telt er normalt gudsforladt at holde et spisearrangement i medmindre det er et lokalt mesterskab i bruger-slugning eller Hot-Dog-ædning på tid. Men det har var gennemført med guldstole, stofduge, pynt, rigtigt service hele vejen igennem. Verdensklasse !.

Kokke der klær hinanden
Ikke mindst takket to fabelagtige kokke, hvis kokkekunst supplerer hinanden sublimt og hvor deres glæde ved at lave fabelagtig mad af førsteklasses råvarer strålede så meget, at den ene af aftenens værter, Jens Peter Skov fra Sallingsund Færgekro, sendte gæsterne hjem med en sang.

Med Anita Klemensens sindsygt sikre hånd på menuen, var mine forventninger på forhånd skruet pænt op og så har den her type arrangementer det med at skuffe.

Det gjorde Wine & Dine ikke. Slet ikke. Tværtimod.

Thy Mors ud over det hele
Det blev en aften, hvor kokkene hyldede de gode råvarer fra Thy Mors i en grad og på et niveau, der formentligt aldrig nogensinde er set før. Eneste seriøse konkurrent er Smagen af Thy på Stenbjerg Kro.

Allerede da gæsterne ankom, blev man mødt af Sallingsund Færgekros professionelle personale, der straks udstyrede gæsterne med en liflig Cava, der ledsagede snacks’ene i form af en frisk og mør Kammerskinke fra Tican, Porter-ristede mandler og selvfølgelig friske ferske Limfjordsøsters af sublim kvalitet. Enkelt og utroligt lækkert signeret Anita Klemensen, der kan det der med smag. Og det har hun ikke fra fremmede. Faderen er Brygmester Peter Klemensen, Thisted Bryghus. Manden der om nogen har bragt den sublime smag ind i den danske ølkultur i form af Limfjordsporteren, de nye nationalparkøl og så videre.

Jens Peter’s signaturret med sidevogn
Herefter fulgte Jens Peter Skov’s absolutte signaturret : Limfjords-gourmetsuppe.

En kongelig servering i form af en Muslinge-, østers- og hummersuppe – med lokale råvarer når de er aller, aller bedst. Hummerne var sidevognen og indgår normalt ikke i retten – men ”vi fandt tilfældigvis nogle hummere ude i Fjorden og så kunne vi jo ligeså godt smide dem i gryden”, sagde Jens Peter Skov under præsentationen af retten til gæsternes store moro.

Til retten var valgt en 2012 Pinot Gris, Limited Edition fra Brown Brothers i Victoria i Australien. Den stod fantastisk til retten, der indeholdt “riiiigelig med fløde”, som Brdr, Price ville have sagt….

Østers så englene sang
Anita Klemensen satte herefter trumf på og satte med den næste ret tyk streg under, hvorfor hun er indehaver af en af de eftertragtede Michelin-stjerner.

Hendes Stegte Limfjordsøsters med syltet tang, Limfjordporter-gele, peberrod og saltet agurk gik rent hjem og var gourmet af høj, høj klasse. Og vinvalget – en 2014 Saugvinon Blanc fra Errazuriz i Chile var et fantastisk valg.

Når torsk genopfindes på den fede måde
En af mine absolutte favoritspise er Torsk. Der er intet som dansk torsk med kartofler og sennepssovs med hakkede rødbeder og hakkede æg. Derfor var jeg pænt skeptisk overfor Anita Klemensens torskeret.

Men hun gjorde igen rent bord med sin dampede torsk og muslingegryde med kartoffel i form af en letrøget musling med krydret spæk og syltede løg og her til en 2014 ”Lagrima” Rose fra Ochoa, Navarra i Spanien. I guder det var godt.

Surf and Turf Sallingsund

Surf ikke kun noget man har i Thy
Med risiko for at få mine skønne venner i Cold Hawaii på nakken, er surf ikke kun noget, der kun findes i Thy. Det findes også på Mors – dog i en noget anden version.

Jens Peter Skov’s Morsø Surf & Turf sendte smagsløgene på overarbejde. En sublim ret med frisk Limfjordshummer, Kalvemørbrad af højeste kvalitet fra Slagter Thøgersen, efterårets svampe og en fremragende Sauce Choron. Hertil tog han sig den frækhed at servere en omkring 7 grader kold 2013 Pinot Noir rødvin fra det franske vinhus Trimbach, der ellers er kendte for deres fabelagtige hvidvine. Godt set.

Chokolade så englene sang
Anita Klemensen lukkede og slukke en madoplevelse, der var seks stjernet og ganske enkelt sublim på alle niveauer med en Chokoladekage med sorbet og til den en 10 års Tawny Port fra Burmester i Portugal. Mine bordsfæller sad med julelys i øjnene.

Vi var vidner til et gourmetmæssigt mesterstykke i udfordrende rammer i form af et telt på et torv i Nykøbing.

Og ses vi næste år …. Det gør vi da i den grad !

De to kokke lovede under bragende stående bifald at komme igen næste år.

Det var ganske enkelt KONGE !!!

Christian Kjeldsen anmelder restauranter efter tre parametre: maden, betjening og service – samt lokaler og rammer. Han har spist på nogle af verdens bedste resturanter over hele verden gennem de sidste 30 år og har beskæftiget sig med mad lige så længe. Hans anmeldelser er udelukkende udtryk for hans egen private holdning til den gastronomiske oplevelse, han har haft.

Forfatter

Related posts

Top