Vores skattegæld vokser med flere milliarder kroner

Siden 2013 er danskernes skattegæld steget uafbrudt, og ved udgangen af 2017 lød den på 72,3 milliarder kroner. Det svarer til, at alle danskere, der er 15 år eller ældre, skylder 15.000 kroner i skat. Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

– Det er mange penge, men når man ser det i forhold til de samlede skattebetalinger, er det et begrænset beløb. Det er dog bemærkelsesværdigt, at antallet af skatterestancer stiger her midt i et økonomisk opsving. Set fra min stol indikerer det, at opsvinget ikke har ramt hele økonomien med samme styrke. Opsvinget er mest synligt i de store byer, fortæller Nykredits cheføkonom, Tore Stramer.

Danskernes skattegæld er vokset med 6,4 milliarder kroner fra 2016 til 2017. Størstedelen af den samlede skattegæld kommer fra virksomhedsskatter. Den står for 39 procent af den samlede skatterestance. Ifølge Tore Stramer kan en af forklaringerne herpå være, at nogle virksomheder på trods af opsvinget er nødt til at dreje nøglen om:

– Det er ærgerligt for den enkelte og skattemyndighederne, men det er en naturlig udvikling i en markedsøkonomi som den danske. Her ser vi, at virksomheder, der ikke kan klare sig i markedet, bliver lukket og erstattet af nye, mere produktive virksomheder. Det er løbende med til at øge effektiviteten og på sigt også velstanden i danske økonom, siger han.

Også de danske borgere mangler at betale skat. 33 procent af den samlede skattegæld – svarende til 23,86 milliarder kroner – kommer fra manglende personskatter. 27 procent af skatterestancen kommer fra renter. Vægtafgift og civilretlige krav står begge for 1 procent af den samlede skattegæld.

/ritzau/

Forfatter
Tags ,

Related posts

Top