Vintertid = lys på cyklen

Den 26. oktober skifter vi til vintertid. Derfor er det vigtigt, at man nu gennemgår og tjekker om cyklen er i orden, og at lys og reflekser virker, som de skal. Det sikrer, at man bliver set i mørket.

Rådet for Sikker Trafik har lavet en tjekliste, som man kan bruge, når man gennemgår sin cykel. I den mørke tid er det særligt vigtigt at lys og reflekser er i orden. Er man i tvivl, så tag cyklen med til cykelhandleren og få den gennemgået og serviceret, så man ved, at alt på cyklen er lovligt og virker, som det skal.

Reflekser:
Reflekser en vigtig del af cyklens sikkerhedsudstyr, og det er lovpligtigt at have reflekser på sin cykel. Når en cykel rammes af stærkt lys fra en modkørende bil, ser bilisten ofte reflekserne tydeligere end cykellygterne.

Tjek jævnligt reflekserne og rengør dem, så virker de bedst muligt. Supplér eventuelt de lovpligtige reflekser på cyklen med ekstra reflekser på dit tøj og tasker. Så er det endnu lettere for bilisterne at se dig.

De reflekser skal man have på sin cykel:

• Pedalreflekser: Cyklen skal have mindst to gule bevægelige reflekser som kan ses bagfra.
• Refleks bag på cyklen: Cyklen skal have en rød refleks bagpå.
• Refleks foran på cyklen: Cyklen skal have en hvid refleks, der er synlig forfra.
• Reflekser i hjulene: Der skal være mindst én gul refleks i hvert hjul, og de skal være synlige fra siden. Du må gerne have hvide, reflekterende dæk- eller fælgsider i stedet for de gule reflekser.

Tjek også bremser og lygter
Cykler som er købt efter den 1. januar 1998 skal være have bremser på begge hjul. Enten to håndbremser eller en fodbremse og en håndbremse.

Forlygten skal kunne ses 300 meter væk og være synlig fra siden. Forlygten skal lyse hvidt, blåligt eller gulligt. Man må kun køre med blinkende forlygte, hvis den lyser hvidt eller blåligt, og blinker mindst 120 gange i minuttet. Man må ikke have gule blinkende forlygter, fordi de kan forveksles med alarmlys eller gule blinklys på bilerne.

Baglygten skal kunne ses 300 meter væk, og være synlig fra siden. Baglygten skal være rød og må gerne blinke, dog mindst 120 blink i minuttet.

Cykellygter skal bruges fra solnedgang til solopgang eller hele dagen, hvis sigtbarheden er dårlig.

Ringeklokken skal lyde klart og sidde på styret. Man må ikke erstatte ringeklokken med andre typer af signalapparater. Endelig er det et krav, at cyklen har en godkendt lås.

Gode råd til børn, der cykler
Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lavet en brochure, som giver gode råd, hvis man har børn, der cykler. Du kan gratis læse eller downloade brochuren ”Foden på egen pedal”.

Foto : Rådet for Sikker Trafik.

Forfatter

Related posts

Top