Vindstød tæt på orkanstyrke: Sådan rammer kraftigt blæsevejr

Et kraftigt blæsevejr har kurs mod Danmark. Allerede i eftermiddag begynder vinden at tiltage fra sydvest, og en overgang kan der komme vindstød af hård eller stormende kuling, især over den sydøstlige del af landet. Det skriver TV2 Nord.

Vinden aftager for en kort bemærkning, men i løbet af natten tiltager den igen.

Vindstød tæt på orkanstyrke
Herefter aftager vinden en overgang igen – men fredag morgen tiltager vinden gevaldigt igen. Det får man først at mærke over den nordvestlige del af Jylland, og det er også her, at man vil opleve den kraftigste vind.

Fra sidst på morgenen og indtil middagstid kan middelvinden nå stormende kuling, og vindstødene kan nå stærk storm.

At dømme ud fra de forskellige prognosemodeller, der er til rådighed torsdag morgen, er det sandsynligt, at middelvinden kan nå op omkring 23 meter per sekund med vindstød på 30-32 meter per sekund, hvilket lige netop ikke er orkanstyrke.

Der er dog fortsat uenighed modellerne iblandt, og derfor kan vinden både blive en smule kraftigere eller lidt svagere, end det ser ud netop nu.

Kraftigste marts-blæsevejr i fem år
Hvis de nuværende prognoser holder, kan vi se frem til det kraftigte marts-blæsevejr siden 2014. Dengang ramte ‘kulingen Carl’ Danmark 14.-15. marts og gav middelvinde på 23,7 meter per sekund i Hirtshals, mens vindstødene ved Rønbjerg Huse nåede 32,0 meter per sekund.

Skulle blæsevejret udvikle sig yderligere og blive til en regulær storm, så er det otte år siden, vi senest oplevede middelvind af stormstyrke i årets første forårsmåned.

Derudover bliver fredagens blæsevejr det kraftigste, der har ramt Danmark, siden stormen Alfrida ramte landet nytårsdag.

Arkivfoto: Benny Bak

Forfatter

Related posts

Top