– Vi skal afværge lokale konsekvenser af Brexit

Det er hårde tider for dansk fiskeri. Fiskerne og fiskeindustrien er nemlig fortsat ramt af eftervirkninger fra Brexit, og fiskerne har i en længere periode været udelukket fra norsk farvand.

Men med to nye aftaler fra regeringen kan fiskerne nu gå lysere tider i møde.

Regeringen har efter forhandlinger med Norge og Storbritannien sikret danske fiskere øjeblikkelig adgang til norske farvande igen. Derudover har et bredt flertal at Folketingets partier besluttet at styrke fiskeriet med 917 mio. kr., der blandt andet går til at støtte og udvikle det skånsomme og nære kystfiskeri til gavn for de mindre lokalsamfund.

Begge aftaler glæder det lokale folketingsmedlem og erhvervsminister, Simon Kollerup:

– Danmark blev taget som gidsel i en sag mellem Norge, EU og Storbritannien. Derfor skubbede vi på alle de steder for at hjælpe de danske fiskere. Det er en sten, der falder fra hjertet, at vi nu har en aftale på plads, der med øjeblikkelig virkning giver grønt lys til, at danske fiskere kan komme tilbage til de norske farvande. Oven i det har vi så lavet en aftale med et bredt flertal i Folketinget, der støtter den grønne omstilling af fiskeriet, og som er et direkte rygstød til det kystnære fiskeri, som vi kender fra vores område.

Stadig en udfordring
Selvom der er fundet en løsning på fiskernes adgang til det norske farvand, er Brexit dog fortsat en stor udfordring for de mange fiskere.

Helt præcis står dansk fiskeri årligt til at miste i omegnen af 180 millioner kroner alene i værdi af mistede kvoter fra Brexit. Det kan også ramme i Hanstholm, men Simon Kollerup forsikrer, at regeringen er opsat på at hjælpe områder, som bliver hårdt ramt.

– Ideen om Brexit er ikke noget, der er groet i vores baghave, men vi mærker alle konsekvenserne af briternes triste valg. Særligt vores stærke og bæredygtige fiskerierhverv, som holder hjulene i gang i vores yderområder, og som leverer fødevarer til hele verden i høj kvalitet. Derfor er situationen med Brexit dybt frustrerende for vores egn. Det her gør ondt på mange – ikke bare på pengepungen, men også helt ind kernen på vores små lokalsamfund. Det har jeg fuld forståelse for, og derfor lader vi heller ikke de erhverv, der er ramt af Brexit, i stikken.

Vil lægge pres på EU
Adspurgt om, om regeringen har tænkt sig at gøre yderligere, understreger ministeren, at regeringen lægger massivt pres i EU for at få Brexit-midler hjem til Danmark:

– I regeringen gør vi alt, hvad vi kan, for at hjælpe de ramte erhverv mest og bedst muligt. Derfor lægger vi et tungt pres på EU-kommissionen for at få vores andel i det milliardbeløb, som EU har afsat til at hjælpe erhverv, der er ramt af Brexit. De penge skal hurtigst muligt ud at virke til fiskeriet og de ramte erhverv. Hvis vi tager det lange lys på og kigger på erhvervet og arbejdspladserne omkring havnene i Nordjylland, så glæder mig også til at se, hvad fremtiden byder på inden for CO2-fangst og lagring. Det tror jeg rummer et stort potentiale for vores område, og derfor kigger vækstteamet for Nordjylland også specifikt på denne del, slutter Simon Kollerup.

Foto: Erhvervsministeriet

Forfatter

Related posts

Top