Vi holder rekordmeget på pengene

Et opsving er i fuld gang, og beskæftigelsen skyder i vejret. Men midt i fremgangen udvikler en ting sig helt anderledes, end økonomer havde forventet: Danskerne bruger mindre og mindre af deres indkomst på forbrug, skriver Politiken mandag.

Godt nok er privatforbruget vokset på det seneste, men det sker slet ikke med samme fart, som indkomsterne stiger med. Det giver et fald i andelen af penge, danskerne bruger på forbrug – et tal, som kaldes forbrugskvoten. Den har nu nået sit laveste niveau, siden man begyndte at måle på det i 1967, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Udviklingen overrasker økonomer, der følger danskernes forbrug:

– Forbrugskvoten er historisk lav. At den bliver ved at falde så langt inde i et opsving, er meget, meget usædvanligt, siger cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank til Politiken.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), mener, at det private forbrug vokser i et ganske pænt tempo.

– Familierne opfører sig fornuftigt, og det er – i mine øjne – ikke et problem, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille i en mail til Politiken.

Udviklingen er imidlertid ikke kun positiv, mener AE. Privatforbruget udgør omtrent halvdelen af det samlede bruttonationalprodukt og har stor betydning for økonomien som helhed. Især fordi også virksomhederne holder igen.

/Ritzau/

Forfatter

Related posts

Top