Vi er blevet bedre til at sætte proppen i flasken

Engang førte danskerne sig frem som vikingerne i Europas drukstatistikker. Nu ligner vi mere de andre lande.

Danmark står de seneste ti år for et af de største fald i alkoholforbruget i OECD-landene. Fra 12,1 liter ren alkohol årligt per voksen over 15 år i 2007 til 9,1 liter i 2017. Det er dermed ikke langt fra gennemsnitsforbruget i OECD-landene på 8,9 liter, viser en ny rapport fra OECD, der årligt sammenligner sundhedsforhold i de 36 medlemslande.

Men vi hælder fortsat væsentligt mere øl, vin og alkohol i halsen end vores nordiske brødre og søstre. Her er forbruget per person 6 liter i Norge, 7,1 i Sverige og 8,4 i Finland.

En undersøgelse fra Vidensråd for Forebyggelse viste i juni, at danske unge begynder at drikke alkohol tidligere end unge i de fleste andre europæiske lande. De drikker langt mere og med det mål at blive fulde.

Ifølge Danske Regioner bør Folketinget indføre en aldersgrænse for køb af al alkohol, også øl og vin, på 18 år i stedet for 16 som i resten af Norden. Samtidig ønsker Danske Regioner en mindstepris per genstand.

– Ikke mindst den hårde alkohol er blevet meget billig. Det er et problem, når de unge drikker billig vodka til 70 kroner flasken i stedet for øl til festerne, siger Karin Friis Bach der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

/ritzau/

Forfatter
Tags ,

Related posts

Top