Veterandag og ny aftægtsbolig skyder sæsonen i gang på Skarregaard

Traditionen tro begynder sæsonen på Skarregaard den 1. maj. Efter en succesfuld tyvstart i påsken, hvor ca. 400 gæster lagde vejen forbi den gamle gård, er gårdens medarbejdere nu klar til at modtage gæster det næste halve år.

Veterandag søndag den 4. maj
Et fast og populært tilbagevendende arrangement på Skarregaard er Veterandagen, som i år afholdes søndag den 4. maj kl. 12-16. Gårdens gamle traktorer trækkes frem til skue og bliver suppleret af mange glade ejere, som selv kommer kørende til gården i deres veterankøretøjer. Det gælder ikke bare veteranbiler, men også lastbiler, traktorer, motorcykler og knallerter. Og har man lyst til mere end at sparke dæk, kan man sandsynligvis få lov at høre de gamle motorer brumme på gårdspladsen.

En af Skarregaards egne veterankøretøjer er en BM Volvo, som den sidste ejer af gården, Carl Overgaard, købte i 1960’erne. Museets frivillige smede har det sidste års tid puslet om traktoren og fået den bragt tilbage i god stand, så den nu står flot og køreklar. Næsten som dengang.

Hele Skarregaard er naturligvis åben på Veterandagen. Kommer man i egen veteranbil, er der naturligvis gratis adgang. Og får nogen trang dertil, kan der købes grillpølser m.m.

Ny aftægtsbolig på gården
I år 1900 overtog Jørgen Chr. Overgaard sin fædrene gård, Skarregaard. Hans far, Carl Chr. Overgaard blev boende på gården, som det var skik og brug dengang. Man indrettede en aftægtsbolig til Carl Chr. i den søndre fløj af gårdanlægget, og her boede han til sin død i 1920.

Nu genopstår aftægtsboligen på gården, idet museet reetablerer den i søndre fløj af gårdanlægget, som den tog sig ud dengang. I lejligheden kan man opleve aftægtsmandens spartanske indretning og blive lidt klogere på, hvordan alderdomsforsørgelsen fungerede før folkepension og plejehjem. Ligeledes kan man høre historien om, hvorledes alderdom og generationsskifte på netop Skarregaard er foregået.

Indretningen af aftægtsboligen på Skarregaard er første led i den fornyelse af landbrugsmuseets udstillinger, som museet har iværksat. Projektleder er formidlingsinspektør Anne Heide, som i de seneste måneder har påbegyndt arbejdet.

– Tanken med fornyelsen af Skarregaards udstillinger er at føre gården tilbage til et mere oprindeligt udseende. Rammerne på den fredede gård er jo fantastiske, og vi forsøger med de nye udstillinger at skabe så megen autenticitet som muligt. Derfor er fornyelsesarbejdet begyndt med at få kortlagt gårdens historie i detaljer, sådan at det bliver gårdens egen historie, der bliver udgangspunktet for de nye udstillinger. Det giver en glimrende mulighed for ikke bare at fortælle stedets egen unikke historie, men også den store historie om dansk landbrug i en rivende udvikling i 1950’erne, fortælle Anne Heide.

Efter planen skal hele fornyelsen af Skarregaard være gennemført til sæsonåbningen i 2015, hvor gården desuden fylder 175 år.

Entreen til Veterandagen og i øvrigt på Skarregaard er kr. 70 for voksne og gratis for børn under 18. Med billetten får man halv pris på entreen på museets øvrige afdelinger på Mors.

Forfatter

Related posts

Top