Valg booster salget af valgflæsk hos Danish Crown

I lighed med resten af Danmark har Danish Crown ventet på valg-udskrivelsen med spænding. Mærkaterne med valgflæsk ligger klar til pakkerne med den måske mest politiske kødudskæring, og erfaringen viser, at der skal disponeres klogt, hvis forsyningerne til den danske tradition skal være tilstrækkelige.

I både 2011 og igen ved kommunalvalget i 2013 steg salget af den populære udskæring markant i valgperioden – både fra specialgrise som Friland og Friland Økologi, Antonius, Bornholmergris og 100 % dansk svinekød. Ved seneste valg steg afsætningen af flæsk med 2,5 gang sammenlignet med samme uge året før.

Valgflæsk kan egentligt ikke spises
Udtrykket valgflæsk er oprindeligt et udtryk for lidt for vidtløftige valgløfter, men nationalretten stegt flæsk er der ikke noget vidtløftigt over. Det har igennem årtier bidt sig fast som en traditionel spise i forbindelse med afholdelse af valg i Danmark.

Foto : White Guide

Foto : White Guide

Også hos stjernekokken Thomas Pasfall, står der gerne valgflæsk på bordet til valget.

– Der er rigtig mange forskellige måder at gribe det an på, men det helt essentielle er godt kød fra en gris, der har haft det godt. Hele oplevelsen ligger i, at kødet er tilpas sprødt, men stadigvæk supersaftigt, når det er lavet, siger Thomas Pasfall.

Kunsten er ifølge Thomas Pasfall, at give flæsken høj nok varme til at blive sprødt uden at blive tørt.

Stegt flæsk med et twist
Skal flæsken paneres eller ej? Hvordan laves sovsen? Og skal der asier eller rødbeder til? Det er mange varianter af den danske klassiker, og Thomas Pasfall har også et bud på, hvordan han vil gøre det, hvis det skal være lidt utraditionelt.

– Jeg har twistet opskriften lidt, men alle hovedingredienserne er intakte. Sprødt flæsk er lækkert, men det kan blive lidt banalt, hvis den serveres helt klassisk, siger Thomas Pasfall.

Derfor får du nedenunder Thomas Pasfalls bud på en god omgang stegt flæsk:

Kødet
– Jeg vil bruge sprængt svinebryst, fordi det holder på noget saft og kraft. Det skal selvfølgelig steges helt sprødt, så jeg vil intervalstege det i 10-15 minutter ad gangen i ovnen og hælde fedtet fra løbende.

Sovsen
– Sovsen vil jeg lave på en basisfond af skalotteløg, hønsefond og tonsvis af persille. Den skal så sigtes og have noget piskefløde og mere persille. Så vil jeg koge den blank, sigte persillekruserne fra og hælde den på chiffonflaske, så man kan bruge den som en slags persilleskum.

Kartoflerne
– I stedet for de helt klassiske kogte kartofler vil jeg lave saltbagte aspargeskartofler, knuse dem en lille smule og servere dem med skalotteløg og smør.

Tilbehør
– Det kan man gøre, som man vil. Jeg ville bruge syltet græskar til.

Forfatter

Related posts

Top