Vælgermøder – en tom fornemmelse af varm luft

Af Henrik Olsen, Årbækmøllevej 20, 7990

Kunne vi sætte en varmeveksler på al den varme luft, der bliver lukket ud til tidens vælgermøder, så var der varme til mange kolde nætter!

Der bliver fra vores lokalpolitikeres side talt meget om dialog i disse dage, men lur mig, om det ikke forstummer godt og grundig fra d. 21.11. kl. 20.01. Jeg oplever i den grad at dialogen i vores lokale demokrati har trange kår. Selvom vores folkevalgte stiller flittig op til vælgermøder, så er det så få ting borgerne kan komme til orde med, at det gør ondt. Ofte skal alle i panelet kommentere på et spørgsmål fra salen – nok for at få mest mulig taletid og sjældent for at sige noget nyt. Så vælgermøderne har ikke meget med dialog eller egentlig demokrati at gøre, det bør finde sted imellem valgene – Men i hvilken form sker det?

Jo der bliver hold store borgermøder en gang imellem, men igen er det kun de få der kommer til orde – sjældent de værdifulde nuancer. Høringsprocesser er blevet en belejlig form, hvor man på armslængde, kan sige, at man lytter uden overhovedet at gøre det. Det er forsøgt med at henlægge kommunalbestyrelsesmøder lokalt, men sikke da et demokratisk blålys – her er dialogen ikke tilladt og man skal i stedet lægge øre til tvivlsomme udlægninger af det der besluttes – ofte i enstemmighed, der måske med god grund af Niels Hausgaard udlægges som fordummende.

Det kunne klæde disse kommunalbestyrelsesmøder, at de folkevalgte anstrengte sig for at markere deres synspunkter og, hvad netop de har kæmpet for.

Noget må gøres anderledes – et forslag!

Når man så har oplevet at blive inviteret til et udvalgsmøde, så sidder man tilbage med en yderligere forstærket oplevelse af, at en kende saft, kraft og engagement kunne bruges. Efter desperat søgen efter svaret, kom en mulighed til mig på vej hjem fra vælgermøde i Karby – noget må gøres anderledes. Jeg vil foreslå at samtlige udvalgsmedlemmer fast én gang i måneden sætter to timer af til et dialogmøde med borgerne rundt på øen. De folkevalgte skal i grupper med minimum en repræsentant fra hvert udvalg, mødes med borgerene til dialog i øjenhøjde. Dialogen kan være i dagligstuen, forsamlingshuse, borgerhuse, skoler, eller hvor det ønskes. Hver måned vil ca. 4 team af folkevalgte således kunne mødes med borgerne i en uforpligtende dialog rundt på øen. Hvem vil mon forpligte sig på en sådan løsning?

 

Forfatter

Related posts

Top