Unge læger svigter provinsen

Det kan snart blive svært at overholde reglen om, at borgere har højst 15 kilometer til lægen og en fast læge at gå til.
Fremtidens læger vil gerne eje deres egen praksis, men for alt i verden ikke en solopraksis.

De insisterer på at være omgivet af kolleger. Kan de ikke få det, vil de hellere være almindelige lønarbejdere og tage et job på et hospital eller i medicinalindustrien for eksempel.

Det viser en undersøgelse fra organisationen Yngre Læger, skriver avisen Danmark.

Kun 2% vil praktisere på landet
Højst to procent vil være den praktiserende læge på landet, der driver sin egen lille butik. Og blandt de store bekymringer for dem i forhold til at komme ud at arbejde som praktiserende læge og eje egen praksis er arbejdspres, risikoen for at brænde ud og miste arbejdsglæden.

De solopraktiserende læger, der findes i dag, er typisk placeret i de større byer eller som ude i landdistrikterne, hvor de er med til at sikre, at kravene om, at en borger højst har 15 kilometer til en læge, kan overholdes. Og at borgerne kan have den samme læge gennem en stor del af deres liv, fordi en læge med egen praksis ikke lige flytter sig sig igen.

Den to faktorer bliver en større og større udfordring, efterhånden som nye læger kommer ud og rynker på næsen ad den arbejdsform. Men det bliver samfundet bare nødt til at håndtere, mener Camilla Rathcke, der er formand for Yngre Læger.

– Vi er nødt til at tænke os en smule fri af fortidens måde at gøre tingene på. Vi skal se mere på for eksempel at betjene folk på afstand og for eksempel have flere satellitpraksisser, som måske kun har åbent en dag eller to om ugen, hvor hovedpraksissen ligger et andet sted, og hvor der er et fagligt og kollegialt miljø for lægerne, men hvor fleksibiliteten til at rykke akut ud på sygebesøg også er større, siger Camilla Rathcke.

Generel samfundsudvikling
Hun understreger, at læger er en del af den helt generelle samfundsudvikling, hvor ansættelse for livet er noget, der var engang, og hvor urbaniseringen har taget fat.

– Vi ser det i hele samfundet. Skolerne lukker, og supermarkederne forsvinder i de små samfund. Til sidst forsvinder lægerne også, fordi de søger ind, hvor supermarkedet er, og hvor deres børn kan gå i skole. Vi bliver måske nødt til at kigge på de samlede regler for de praktiserende læger – herunder også 15-kilometers-reglen – og se på, om de overhovedet er forenelige med nutidens forventninger og den måde, samfundet og demografien udvikler sig på, siger hun til avisen Danmark.

Det er ikke nyt for regionerne, at unge læger ikke vil sidde og kukkelure for sig selv i en praksis på landet. I Region Syddanmark er det en problemstilling, de har arbejdet med længe, siger Bo Libergren (V), der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen og næstformand i Danske Regioners praksisudvalg. Han ser dog ikke nogen vej uden om, at små praksisser i yderområderne kommer til at lukke.

– Det er klart, at det vil opleves som et tab for borgerne. De får længere til lægen. Men det er ikke en udvikling, vi kan stå imod, selv om vi gerne vil, fordi det servicemæssigt er godt for borgerne i landdistrikterne at have lægen tæt på, siger Bo Libergren til avisen Danmark.

Foto : Aalborg Universitet

Forfatter

Related posts

Top