Unge har solariedebut med mor

I Danmark er modermærkekræft den mest udbredte kræftform blandt 15-34-årige. Når unge får modermærkekræft, før de fylder 30 år, skyldes det i 3 ud af 4 tilfælde solariebrug.

På trods af det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, at ca. 10 pct. af 15-25-årige går i solarium. 71 pct. af unge solariebrugere besøgte et solcenter første gang, inden de fyldte 18 år, og næsten hver tredje af dem havde deres solariedebut med deres mor.

– Det er bekymrende, at mødre introducerer deres børn for solariebrug. Selvom de fleste voksne godt ved, at man kan få kræft af at gå i solarium, så er der helt tydeligt et behov for at bevidstgøre forældre om de alvorlige konsekvenser. Modermærkekræft er en kræftform, der kan sprede sig til andre organer og have døden til følge, hvis den ikke opdages i tide, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Behov for en 18-års aldersgrænse
I Danmark har vi aldersgrænser for køb af alkohol og tobak på grund af den sundhedsskadelige faktor. Samtidig er aldersgrænsen indført fordi børn og unge ikke nødvendigvis kan overskue konsekvenserne af deres handlinger på langt sigt.

Alligevel er solariebrug tilladt for alle – uanset alder. Også på trods af, at børn og unge er særligt udsatte i forhold til uv-stråling. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra blandt andet solarier, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.

Den gode nyhed er, at også unge bakker op om en aldersgrænse. I undersøgelsen tilkendegiver 71 pct. af de 15-25-årige, at der bør være en 18-års aldersgrænse for solariebrug, og mere end halvdelen er af den holdning, at ingen bør gå i solarium uanset alder.

Arkivfoto: Kræftens Bekæmpelse

Forfatter

Related posts

Top