Underbetalte litauere laver pyntegrønt i statsskov i Thy

Den hyggelige pyntegrønt, som danskerne køber i disse dage for at sikre julehyggen, kan meget vel komme fra underbetalte, litauiske skovarbejdere. I Thy Statsskov arbejder der for tiden 18 litauere.

De oplyser til 3F, at de får 500-600 kroner “på en god” dag. Og det er brud på den overenskomst, som Naturstyrelsen har forpligtet sig til at følge. Også for underleverandører.

– Thy Statsskovsdistrikt hyrer en virksomhed, der ikke er omfattet af danske overenskomster. Vi har en meget stor mistanke om, at der er tale om social dumping. Når staten medvirker til det, skal vi selvfølgelig reagere prompte, siger Niels Jensen, formand for 3F Thy-Mors til fagbladet 3F.

I den aktuelle sag har Thy Statskovsdistrikt (der hører under Naturstyrelsen) skrevet kontrakt med en leverandør, som igen har hyret det litauiske firma UAB Robega til at høste pyntegrønt. Ifølge en registrering i Registret for Udenlandske Tjenestydere (RUT) har firmaet været i Danmark siden 5. oktober i år og afslutter deres arbejde her i landet 7. december. Men det er uvist, hvor lang tid litauerne har arbejdet i Thy, da de ifølge RUT-registreringen slet ikke arbejder i denne skov.

Naturstyrelsen retter ind og beklager
På baggrund af en række andre sager om billige østarbejdere i statens skove tilbage i 2006, aftalte 3F og Naturstyrelsen et kædeansvar. Det betyder blandt andet, at Naturstyrelsen skal informere 3F, hvis den planlægger at hyre udenlandske underleverandører. Og at disse underleverandører skal overholde overenskomsten med 3F’s Offentlige Gruppe.

Den aftale har Naturstyrelsen brudt i dette tilfælde.

Naturstyrelsen beklager, at sagen er kommet op.

– Vi tager det meget alvorligt, at løn- og arbejdsforhold skal være i orden. Derfor har vi bedt om hurtigt muligt at få al dokumentation på bordet. Den regner vi med at få senere i dag eller i morgen, siger Ditte Svendsen, der er skovrider i Naturstyrelsen Thy til Fagbladet 3F.

Ud over den angivelige løndumping arbejder litauerne under kummerlige forhold. Ifølge reglerne skal de have en opvarmet skurvogn til at holde pause og gå på toilettet. Men det har de ikke. I stedet forretter de deres nødtørft i skovbunden. 3F har kontaktet Arbejdstilsynet for at få set nærmere på disse forhold.

Forfatter

Related posts

Top