Udskudt CO2-afgift sparer de største fiskere trecifret millionbeløb

Nye beregninger fra Danmarks Naturfredningsforening og tænketanken Concito viser, at de store fiskefartøjer med størst forurening får langt den største del af millionrabatten ved den sløjfede afgift, skriver Ritzau.

Ud af en samlet fiskerflåde på 299 fartøjer er der 20 styks, der er 40 meter eller længere. Det er denne gruppe, der står for den største andel af de sparede afgiftskroner.

Regeringen har samlet set sat 632 millioner kroner af til at kompensere fiskere for CO2-afgiften, så afgiftsbelastningen neutraliseres indtil 2030.

De store fartøjer på over 40 meter vil få 303 millioner kroner fra den pulje – en andel på 48 procent.

De 30 fartøjer på mellem 24 og 39,9 meter får en afgiftsrabat på 152 millioner kroner. Det svarer til 24 procent af den samlede støtte. 

Dermed får de to kategorier af største fiskekutterer 72 procent af den samlede afgiftsrabat.

Omvendt får fiskerne med de mindre både en lavere andel.

Der er 250 fiskerbåde, der er kortere end 24 meter. De får tilsammen 176,3 millioner kroners rabat, svarende til 28 procent af støtten.

Den store forskel i rabatten afspejler, at afgiften pålægges fiskernes forbrug af brændstof. De store fiskekuttere bruger mere brændstof, og derfor ville deres afgiftsbetaling være højere. Rabatten er derfor tilsvarende større for dette segment.

Men det er en usund struktur, mener Danmarks Naturfredningsforening og Concito. 

For det er de mindre fiskekuttere, der har den mest miljøvenlige praksis, selv om de får den mindste økonomiske hjælp ved regeringens tiltag.

I Tænketanken Concito og Danmarks Naturfredningsforening mener man, at ordningen ikke er til gavn for de små, kytnære fiskere, og at tallene viser, afgifterne på fiskernes brændselsforbrug, i den er grad en forspildt chance i forhold til at hjælpe en mere grundlæggende omstilling af fiskeriet på vej.

I Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er man ikke helt enig i opgørelsesmetoden. Ministeriet påpeger, at store kuttere ofte fanger flere fisk, og at brændstofforbruget i forhold til mængden af fanget fisk derfor er relativt lavere her.

Samtidig påpeger minister Jacob Jensen (V), at det er naturligt, at kuttere med størst brændstofforbrug får den største rabat, netop fordi de med højt brændstofforbrug stod til en større regning.

Regeringen fastholder, at neutraliseringen af CO2-afgiften skal hjælpe fiskeriet skånsomt gennem omstillingen.

Foto : Danmarks Fiskeriforening

Forfatter
Top