Uddannelsestilbud skal øge antal faglærte

Efterspørgslen på faglært arbejdskraft vil være en udfordring, der kommer til at præge fremtidens arbejdsmarked. I forsøget på at imødegå den stigende efterspørgsel, er der nu åbnet op for et nyt uddannelsestilbud målrettet alle med en studentereksamen.

Har man en studentereksamen i bagagen, og kan man se fordelen i at supplere denne med en erhvervsuddannelse, så tilbyder EUC Nordvest nu et særligt uddannelsesforløb, hvor man som student kan tage en fuld smede- eller industriteknikeruddannelse på blot 3 år frem for de normale 4,5 år.

Om man er nyudklækket student, eller om ens eksamensbevis er af ældre dato, er underordnet. Tilbuddet gælder alle, der har taget en studentereksamen.

– Ordningen med et særligt uddannelsesforløb har eksisteret et par år for industriteknikeruddannelsen, men det er helt nyt, at uddannelsesbekendtgørelserne nu også har åbnet for en tilsvarende ordning for smedeuddannelsen. Den mulighed har vi naturligvis grebet, så vi starter to hold op d. 24. oktober: Ét for smede og ét for industriteknikere, fortæller afdelingschef Bente Homann fra EUC Nordvest.

Efterspørgsel på faglærte
I takt med at de ufaglærte jobs forsvinder, stiger efterspørgslen på faglært arbejdskraft.

– Mange ufaglærtes funktion er erstattet af robotter og anden teknologi, men der skal jo stadig være nogen, der kan håndtere den nye teknologi. Inden for især smede- og industriteknikerbranchen er der et akut behov for dygtige industriteknikere og smede, som kan håndtere 3D-tegning, fremstilling, programmering og reparation af maskiner, og derfor sætter man nu ind med tiltag, som disse særlige studenterforløb, for herigennem at sikre, at man får tilført flere dygtige kompetencer til erhvervet, forklarer Bente Homann.

Og tilførsel af faglært arbejdskraft bliver der i høj grad brug for. Sidste år gik der eksempelvis knapt 600 industriteknikere på pension, mens faget kun fik tilført 225 nyuddannede, og den tendens ventes at fortsætte. Senest har Metals formand, Claus Jensen, vurderet, at vi i år 2030 kommer til at mangle 90.000 faglærte på det danske arbejdsmarked.

Gode muligheder for videreuddannelse
Med en studentereksamen OG en erhvervsuddannelse i bagagen, står man stærkt både i forhold til at etablere sig på arbejdsmarkedet, men i høj grad også i forhold til at læse videre.

– Denne her uddannelseskombination åbner jo praktisk talt alle døre for videreuddannelse, ligesom der ikke er tvivl om, at arbejdsgiverne sætter pris på medarbejdere, der ikke blot er teoretisk funderede, men også har prøvet tingene i praksis. Så uanset om man drømmer om fx en ingeniøruddannelse, eller man sigter efter at komme ud på arbejdsmarkedet med en solid ballast, ja så er den her kombination et rigtig stærkt udgangspunkt, slutter Bente Homann.

Tilmelding sker direkte på www.optagelse.dk.

Forfatter

Related posts

Top