Trods flest patienter pr. læge: Morsø-borgmester jubler

2.195. Så mange patienter er der pr. læge i Morsø Kommune. Det gør kommunen til den i Danmark med allerflest patienter pr. læge. Det viser en ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation ifølge TV MidtVest.

Men på trods af de nye tal jubler borgmester Hans Ejner Bertelsen, og det er der én særlig grund til. Antallet af patienter pr. læge har nemlig tidligere været helt oppe på 3.013. Det tal er altså med andre faldet væsentligt:

– Jeg er positiv, fordi tingene flytter sig i den retning, vi gerne vil have det. Vi har forsøgt at løse opgaven, og med de tiltag, der er gjort, kunne man godt ønske sig, at der var stor interesse fra de praktiserende læger. Men jeg tror, at det kommer, siger Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune.

Flere steder i Danmark oplever patienter travle læger, lange ventetider eller stor geografisk afstand til lægen. Årsagen er lægemangel. Hvor en læge i gennemsnit havde 1.554 patienter i 2009, har en læge i gennemsnit 1634 patienter her i 2017. Enkelte læger kan såmænd have mere end 2.000 patienter. Værst ser det altså ud på Mors.

Formand for Socialudvalget Henning Sørensen. Foto : Morsø Kommune

– Jeg er ikke i tvivl om, at Regionen gør alt, hvad de kan. Men vi kan jo ikke stavnsbinde nogen. Det er jo ikke rigtig moderne at flytte på landet og være læge. Vi er kede af, at de praktiserende læger ikke vil slå sig ned på Mors, men vi kan jo håbe, at tendensen vender, siger Henning Sørensen (V), der er formand for Socialudvalget i Morsø Kommune.

Ny aftale skal løse lægemanglen
I flere år har praktiserende læger helst ville bo i Danmarks største byer. Men i juli blev alle partier i Folketinget enige om en aftale, der skal løse lægemanglen i yderområderne. Aftalen indebærer bl.a. 18 forslag som har til formål at sikre en bedre geografisk fordelein af lægerne. Bl.a. får regionerne lov til at drive lægekliniker i op til seks år mod kun fire år i dag.

Desuden skal praktiserende læger have lov at eje flere lægepraksisser, så de kan ansætte læger til klinikker, og så skal læger have lov at arbejde både på et sygehus og en nærliggende lægepraksis, hvor der er mangel på læger.

En aftale, som de på Mors håber, kan komme øen til gode.

– Jeg ved, at der er nogle læger, der godt kan lide det der med, at man både kan få tætte kollegaer som på sygehuset og stadig har ansvar for en praksis, siger Hans Ejner Bertelsen.

Foto : Venstre Mors

Forfatter

Related posts

Top