Trist år i vente for svinebønderne

Artiklen bringes i samarbejde med TV MidtVest

Efter et sandt jubelår i 2017 for dansk landbrug med gode priser på mælk og kød, er der igen udsigt til at erhvervet må spænde livremmen ind. En ny prognose spår et dramatisk fald i indtjeningen og dermed en overhængende risiko for nye konkurser blandt landmændene.

– Det kører op og ned, og når vi får et godt år, som i 2017, så vil der helt sikkert komme en efterfølgende nedgang, siger Michael Kristensen, svineproducent i Snedsted.

Ifølge den ny prognose fra Seges, der er landbrugets videnscenter, dansk landbrug venter i år et fald i indtjeningen på 4,3 milliarder kroner og spås et samlet underskud næste år på 1,1 milliarder, og det giver panderynker i staldene.

Med den nye prognose spås prisen på smågrise, der eksporteres ud af landet at falde med gennemsnitligt 40 kroner pr. gris.

– Så kan man selv gange derhjemme med 75.000, som er det antal vi sælger, siger Michael Kristensen.

Svinebranchen er foran kurven også i nedgangen
Konjunkturerne udvikler sig forskelligt i de store sektorer planteafgrøder, kvæg og svinesektoren. Svinesektoren er lidt foran, da opsvinget begyndte allerede i foråret 2016. Til gengæld startede prisfaldet allerede i sommeren 2017, og priserne ligger nu lidt under et ”normalår”. Mælkesektoren kom senere ind i opsvinget, men har til gengæld fortsat priser over niveauet i et ”normalår”.

Svineproducent Michael Kristensens bedrift står til et fald på 3 millioner kroner om året, hvis den dystre prognose kommer til at holde stik. Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

– Omend med faldende tendens. Planteproducenterne har stort set haft neutrale konjunkturer med prisniveauer lidt under et ”normalår” siden 2015. Dog med dårlige udbytter i 2016 på grund af vejrmæssige forhold, siger formand for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild.

– Vi har jo alle sammen et nulpunkt, og når man kommer under det, især det likviditetsmæssige nulpunkt og vi skal ud at låne penge til det daglige drift, så er det et problem, siger Michael Kristensen.

Hos Landbo Thy betyder den triste prognose, at økonomierne rundt omkring skal kigges efter i sømmene.

– Vi har allerede fået tilbagemeldinger på landbocenteret om, at nu skal folk have genberegnet deres budgetter. Det er jo et ret voldsomt fald på næsten på 80 øre grise og 30-40 øre på mælk. Det er klart, det er et andet resultat, der står på bundlinjen, og det er ikke så sjovt at skulle ind at snakke med banken om det, siger Leif Gravesen, der er formand for Landbo Thy i Thisted.

– Mange har aldrig haft så gode tal, som de har haft i 2017. Men det er store variationer, så der kan godt være nogen, der bliver fanget i de her op og ned konjunkturer, siger Leif Graversen.

Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Forfatter

Related posts

Top