Tredje gang er lykkens gang: Kommunerne overholder budgettet

Det er lykkes både kommuner og regioner at overholde budgetterne for sidste år og dermed undgår kommunerne en økonomisk straf. Det viser tal fra Danmarks Statistik tirsdag aften.

De foregående to år er der ellers blevet brugt for meget på at bygge og renovere ting som skoler, veje og plejehjem, mens budgetterne for service er blevet overholdt.

Kommunerne brugte sidste år 1,1 milliarder kroner mindre end budgetteret på den offentlige service af borgerne. Der blev også brugt 0,1 milliarder kroner mindre end ventet på anlæg af veje og skoler.

Det skyldes formentligt, at det er muligt at straffe kommunerne, hvis de bruger for meget på service, men ikke hvis de overskrider budgettet for anlæg.

Omdiskuteret lov står i vejen
Landets kommuner har tidligere klaget deres nød og bedt om lov til at bruge flere penge på nye plejehjem, skoler og renovering af veje. Men budgetloven, som blev indført i 2012, står i vejen. Den skal sikre en fornuftig styring af de offentlige finanser, så der ikke bliver brugt flere penge, end der reelt er.

Loven skulle have været revideret her i foråret, men er blevet udsat til næste folketingssamling på grund af coronakrisen.

I år har kommunerne helt ekstraordinært fået lov at bruge mere, end budgetloven normalt tillader.

Det skyldes coronakrisen og gælder udgifter til ekstra bemanding, ekstra rengøring og nye hygiejnefaciliteter og andet.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top