Thy har knækket koden til at bremse butiksdøden

Det skal være slut med, at butikker i de mindre samfund lukker i forbindelse med, at ejerne for eksempel går på pension.

Sådan lyder det fra Thy Detailforum, der med stor succes hjælper generationsskifter godt på vej i den lokale detailhandel i Thy, men også støtter massivt op omkring iværksætterne.

Det sker for at få brugt udviklingen med lukninger af forretninger i de mindre samfund. Og værktøjerne er mange.

– Vi tilbyder seks måneders gratis butiksleje det første halve år og herefter en konkurrencedygtig leje. Det nytter ikke noget, at man brugerne pengene på husleje fremfor at få kunderne ind i butikken, siger Handelsstandschef Michael Vendelbo, Thy Detailforum.

Hurup viser vejen til udvikling gennem sammenhold
I Hurup har handelsstandsforeningen set i hvilken retning detailhandlen er på vej hen – og derfor har man her sat sig sammen med erhvervslivet og udlejere af forskellige bygninger om at finde en helt ny og anderledes konceptet i jaget på nye iværksættere.

– Vi vil kort og godt ikke lade os slå ud, at den massive konkurrence detailhandlen i byer af Hurups størrelse møder – men modsat vise, at vi har et fantastisk sammenhold og noget spændende at tilbyde nye iværksættere, siger formanden for handelsstandsforeningen Lars Søndergård Haven.

Han påpeger, at det nye samarbejde er noget, der ikke er tilbudt tidligere. Den nye Thy Specialhandel bliver efter formandens mening ikke den sidste nye butik i byen.

– Projektet omkring Thy Specialhandel har givet os mod på mere, siger Lars Søndergård Haven.

360 graders hjælp fra erhvervsliv og erhvervsråd
Det at springe ud som iværksætter – enten i forbindelse med et generationsskifte eller i forbindelse med, at man åbner sin egen forretning eller virksomhed – er et stort skridt.

– Derfor tilbyder vi gratis iværksætter vejledning gennem Thy Erhvervsforum og mulighed for at deltage i diverse arrangementer, formidling af kontakt til et lokalt pengeinstitut, rådgivning fra Revision Limfjord og et par dages gratis tømrer- og elarbejde til opstarten fra lokale håndværkere, hvor man dog selv skal betale for materialerne, og meget andet, fortæller Handelsstandschef Michael Vendelbo.

Michael Vendelbo er ny handelsstandschef i Thy pr. 1. februar 2019. Foto: Pressefoto

Pakken indeholder også gratis medlemskab af handelsstandsforeningen i et år, og sparring med andre selvstændige i detailhandlen samt hjælp til markedsføring.

Herudover tilbyder man at hjælpe tilflyttere på plads både med det rent praktiske, men også på det sociale område.

– Via programmet fra Bybo til Thybo sørger vi for lejebolig til tilflytterne, tilrettelægger et program med sociale og kulturelle aktiviteter således, at man fra start får skabt et stærkt socialt netværk, fortæller Michael Vendelbo.

Den nye støtteordning dækker hele Thy.

Første generationsskifte gennemført
Det nye program har allerede vist sit værd, da Thy Detailforum har været fødselshjælper i forbindelse med, at Ole Andresen overtager butikken Erik’s Vin & Kaffe i Hurup, der skifter navn til Thy Specialhandel fra den 1. juni 2019.

– Jeg kender den tidligere indehaver Erik, og da jeg så et opslag om det nye program for iværksættere fra Thy Detailforum på Facebook, blev frøet sået til at blive selvstændig, fortæller Ole Andresen.

Han var indtil sidste år ansat på Coloplast i Thisted.

– Jeg luftede tanken om at overtage butikken. Men det kan du ikke leve af, gjorde Erik det klart. Jeg gik tallene igennem med Troels Ifversen fra Revision Limfjord, som en del af hjælpeprogrammet fra Thy Detailforum, og vi fik hele projektet skåret til og videreudviklet således, at vi fik en fornuftig business case, som danner grundlaget for den nye butik, fortæller Ole Andresen.

Fokus i den nye butik er vin- og gaveartikler i bred forstand. Da Meny lukkede, fik businessplanen luft under vingerne.

– Jeg gik i gang med at lede efter lokaler, og fandt 230 kvm. på Bredgade 151, som vi nu er i gang med at sætte i stand. Vi fandt ekstern finansiering og har brugt noget tid på at indkøbe inventar som supplement til det eksisterende. Alene det at købe et kasseapparat, er en videnskab for sig selv, når det skal linke op med varelager, webshop, bogholderi og så videre, fortæller Ole Andresen.

Den nye butik bliver en videreudvikling af det, man allerede kender fra Erik’s Vin & Kaffe nemlig en vin- og gaveforretning der sælger vin, spiritus, kaffe og the mv. Herudover vil den nye butik Thy Specialhandel også forhandle lokale produkter fra blandt andre Thya i Hanstholm, Bonbon Museet, Svanenet i Thisted samt lokalt produceret chokolade mv.

– Også vil vi supplere med gaveartikler importeret fra Frankrig, flotte produkter fra en svensk keramiker, glas til vine og øl fra Tyskland og så videre. Jeg forsøger hele tiden at finde spændende ting, der er oppe i tiden, fortæller Ole Andresen.

Klar med ny butik den 1. juni
Med hjælp fra Thy Detailforums program flytter han nu den eksisterende butik fra Bredgade 96 og til nye og større lokaler på Bredgade 151. Første åbningsdag bliver den lørdag den 1. juni, og Erik’s Vin & Kaffe lukker onsdag den 29. maj.

Ole Andresen sammen med formanden for Thy Detailforum Michael Vendelbo og formanden for den lokale handelstandsforening Lars Søndergård Haven. Pressefoto

– Så bruger vi et par dage på at komme på plads, og er klar til at åbne den 1. juni, fortæller Ole Andresen.

Og et par uger efter kommer den nye webshop.

– Det er svært at sige, hvor meget der kan sælges via en webshop. Omvendt vil jeg have et stort udvalg af gaveartikler fra Thy samlet på eet sted, og det håber jeg selvfølgeligt folk ude fra, får øje på, siger Ole Andresen.

Han glæder sig over den enorme lokale opbakning.

– Handelsstandsforeningen har været utroligt hjælpsomme med at dele ud af erfaringer, viden, kontakter til håndværkere mv. Folk har været enormt venlige, så det har været en rigtig god oplevelse, fortæller Ole Andresen.

Handelsstandschefen glæder sig
Handelsstandschef Michael Vendelbo fra Thy Detailforum glæder sig over, at generationsskiftet er løst ved at alle har bakket op og taget ansvar.

– Hvis vi ikke have haft det her program at tilbyde, var butikken formentligt blot lukket ned, og vi ville have haft en lokal butik mindre i bybilledet i Hurup. I stedet har vi sikret, at virksomheden fortsætter til glæde for borgerne og turister. Det er med til at skabe vækst, arbejdspladser og ikke mindst lokalt velfærd i Hurup og omegn. Takket være et bredt samarbejde mellem lokale organisationer og virksomheder, siger Michael Vendelbo.

Handelsstandschef Michael Vendelbo og Formanden for Hurup Handelsstandsforening Lars Søndergård Haven glæder sig i fællesskab over, at generationsskiftet er faldet så hurtigt og godt på plads, som tilfældet er.

– Vi har to konkrete ting mere på vej, men de er ikke helt på plads. Derfor kan vi ikke løfte sløret for mere lige nu, men den gode energi det første projekt har afstedkommet, vil vi selvfølgelig bruge til at sikre en fortsat udvikling af handelslivet i Hurup, siger Lars Søndergård Haven.

Forfatter

Related posts

Top