Thisted sætter fokus på emballage som ressource

Livet i havet er langt vigtigere for os her på landjorden, end de fleste tror. Bl.a. kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet og havene opsuger enorme mængder af den CO2 vi udleder. Det er noget af det, der sættes fokus på, når Danmark for Målene imorgen eftermiddag afvikles på Store Torv i Thisted.

Her vil arrangementet sætte fokus på tilstanden i verdenshavene, på affaldssortering og hvilke store ressourcer der ligger i al vores affald, med særligt fokus på plastikemballage.

– Det er afgørende at vi på verdensplan får afhjulpet havenes økosystemer. Plastikken i verdenshavene skal tænkes ind som ressource i industrien, så den kan genanvendes og ydermere skal vi sikre, at ny plastikemballage ikke havner i verdenshavene, siger Handelschef Michael Vendelbo fra Thisted Handels- & Industriforening der står bag klimaarrangementerne.

Foto: Brian Yurasits

– Lokalt kan vi bidrage til at løse et globalt problem ved at blive meget bedre til at affaldssortere og pante og i det hele taget tænke affaldet som en ressource, der kan blive til nye ting. Desuden kan vi nedsætte vores forbrug af engangsplast, samt i højere grad vælge produkter fra virksomheder, der er innovative omkring deres emballage, fx hvor emballagen er bionedbrydelig, slår Michael Vendelbo fast.

Lokale initiativer bakker op
Med på Store Torv er netop et af de firmaer, der arbejder for at mindske plastaffaldet i havene. Miljøvirksomheden STRANDET fra Nørre Vorupør har specialiseret sig at indsamle havplast der skyller op på strandene i Thy og genanvende den til nye produkter. Det gør de for at vise, at vi som mennesker skal tage større ansvar for vores plastaffald og sikre at det ikke ender i vores natur.

Nøgleringe lavet af genanvendeligt plastik. Foto: STRANDET

– Vi vil gerne vise, at plastaffald også er et stort problem langs Vestkysten, men at plast samtidig er et meget nemt materiale at genanvende. Derfor vil vi vise, hvordan man rent faktisk kan genanvende selv den plast der har ligget i havet og medbringer derfor både granulat og teknik/maskiner, så man på tæt hold kan se, hvordan vi genanvender plastik, fortæller  Jens Wilhelm Jørgensen fra STRANDET. Han håber, at især mange børn vil komme forbi og selv være med til at lave produkter af den genanvendelige plastik.

Klimaet optager borgerne
Også Thisted Kommunes Affaldssektion er med på Store Torv. Her vil man blandt andet informere om, hvordan man selv kan være med til at gøre en indsats for at begrænse plastik i verdenshavene, samt hvordan man som borger bedst mulige håndterer plastik i Danmarks nordvestlige klimakommune.

Michael Vendelbo glæder sig over den lokale opbakning.

– Den netop overståede valgkamp viste, at klimaet virkeligt er noget, der optager borgerne. Men det her initiativ og den flotte lokale opbakning fra aktørerne og handelslivet, kan vi sætte fokus på klimaet på en anderledes måde. I Thy løfter vi gerne i flok, og det kan det her arrangement også være med til, at vi gør på klimaområdet, siger Michael Vendelbo.

Han slår fast, at arrangementet er for hele familien. Katrine Bille fra DR’s “Lille Nørd” kommer og bringer klimaet ned i børnehøjde. Det sker på scenen kl. 13.00.

Der vil være aktiviteter hele dagen, fra kl. 13:00-17:00, hvor du kan lære noget, røre ved noget, tegne, føle, høre – generelt opleve FN’s verdensmål helt nede i øjenhøjde.

Foto: John Cameron

Forfatter

Related posts

Top