Thisted fejrer 70-året for Danmarks befrielse

Modstandsfolk, veteranbiler, åben bunker og teater – i Thisted er der ikke knaphed på oplevelserne, når vi markerer jubilæet for Danmarks befrielse. Var det noget med en skål krigssuppe eller en slurk Rich’s?

Da befrielsesbudskabet ramte æteren i foråret 1945, var det slut med den tyske besættelse. I Thisted fejrer foreningsfolk og kulturaktører den historiske glædesdag med en masse arrangementer i og omkring stadsparken Christiansgave – der er masser oplevelser for både børn og voksne.

Programmet for den 4. maj ser sådan ud:

• Kl. 9.00-12.00. Skolebørn inviteres ned i beskyttelsesrummet i Christiansgave – Svend Sørensen fra Thisted Museum fortæller.

• Kl. 16.00-17.30. Fortælling og byvandring. Besøg ved historiske steder med tilknytning til besættelsestiden og dens afslutning. Mødested: Thisted Museum.

• Kl. 18.30-21.00. Åbent beskyttelsesrum i Christiansgave.

• Kl. 18.30-19.00. Alsang på friluftscenen i Christiansgave med sange fra besættelsestiden. Thisted Musikskole står for at synge for og akkompagnere.

• Kl. 19.15. Vi går i samlet flok fra Christiansgave til Plantagehuset. Modstandsfolk og soldaterforeninger med faner fører an.

• Kl. 19.15-21.00. Plancheudstilling i Plantagehuset samt udskænkning af Rich’s kaffe og smagsprøve på krigssuppe. Vin og øl sælges.

• kl. 20.30-22.00. Teaterforestilling i Plantagehuset. ”Dagen Brænder Klart”. Alle med legitimation lukkes ind (legitimationskort udleveres gratis på Thisted Bibliotek fra den 20/4 ).

Optakt til befrielsen
Inden den 4. maj kan man bl.a. være med til at indvie et nyt litauisk kors og høre et foredrag om besættelsen.

• Onsdag den 29. april: ”Thy under Besættelsen i ord, film og billeder”. Foredrag ved historiker Orla Poulsen. Thisted Bibliotek kl. 19.00.

• Fredag den 1. maj: Beredskabsstyrelsen indvier et nyt litauisk kors. Indvielsen suppleres med en udstilling i Beredskabsstyrelsens auditorium (til og med 5. maj). Dragsbæk kl. 14.00.

70-året for Danmarks befrielse præsenteres af KulturRummet, Thy360.dk, Thisted Bibliotek, Thisted Musikskole, Thisted Museum, Thisted Teaterkreds og Besættelsestidshistorisk selskab for Thy og Vester Hanherred (BSTH).

Arrangementerne støttes økonomisk af Thisted Kommunes erhvervs-, arbejdsmarkeds-, og kulturudvalg.

Alle arrangementer er gratis.

Foto: Morsø Lokalhistoriske Arkiv.

Forfatter

Related posts

Top