Thisted Bryghus og DAI i bæredygtigt cirkulært samarbejde

Et lille bæredygtigt eventyr har udspillet sig i Thy, hvor Dansk Anodiserings Industri (DAI) med base i Thisted og Thisted Bryghus har indgået et samarbejde om neutralisering af bryghusets spildevand med DAI’s brugte syre.

DAI arbejder med blandt andet ved overfladebehandling af forskellige emner, og har af og til behov for at udskifte de svovlsyrebade, der indgår i produktionen fordi aluminiumsniveauet ellers bliver for højt, og da Thisted Bryghus bruger syre til at neutralisere spildevandet var frøet til et bæredygtigt samarbejde sået.

– Vi har fundet en god løsning på at komme af med vores affaldsprodukt på en bæredygtig måde, siger DAI’s Kvalitets- og Miljøchef Anna Brit Uldbjerg, der dog på sigt håber selv at kunne regenerere syren så den kan genanvendes i virksomheden,

På Thisted Bryghus glæder man sig også over samarbejdet.

– Det er en win-win for begge parter, som andre virksomheder også ville have gavn af at benytte sig af. Vi har sparet en del ressourcer på indkøb af syre, og DAI har fundet en miljørigtig måde at komme af med deres brugte syre på, siger Produktionschef Theis Dahlgaard.

Kommune med som sparringspartner
Thisted Kommune har fungeret som sparringspartner på forsøget ved bl.a. at have kontrolleret fortyndingsgraden af affaldssyren, stillet vilkår til brugen af syren og foretaget regelmæssige kontrolanalyser.

Disse vilkår er stillet, for at udledningen af affaldssyren ikke giver problemer for kloakrør, rensningsanlæggene og  udledningen til Limfjorden.

Foto: Thisted Bryghus

Forfatter

Related posts

Top