The Danish Girl i Morsø Teater

Som de første i verden præsenterer Holstebros internationalt anerkendte dansekompagni, Holstebro Dansekompagni, i samarbejde med Vejle Musikteater forestillingen The Danish Girl, som kan opleves i Morsø teater onsdag den 24. november kl. 19.30.

Forestillingen bygger på den rørende historie om danske Einar Wegener. I 1931 var Einar Wegener den første transkønnede i verden, som fik fortaget en kønsbekræftende operation og blev til sit sande jeg: Lili Elbe.

Historien var fundamentet til romanen The Danish Girl af den amerikanske forfatter David Ebershoff. Sidenhen er fortællingen også blevet til en Oscarvindende Hollywoodfilm af samme navn.

I hovedrollen som Lili Elbe vil den exceptionelt dygtige danser, Bjørk-Mynte Pause, med sin levede erfaring som transkvinde tilføje rollen en dimension og dybde, der gør dette værk endnu mere samfundsrelevant og betydningsfuldt.

Sammen med Holstebro Dansekompagni står en af Nordeuropas bedste og mest prisvindende koreografer, Tim Rushton, for at skabe en indlevende og flot danseforestilling. En danseforestilling der er i stand til at udtrykke de store følelser, som The Danish Girl indeholder.

Lili Elbe blev født i Vejle i 1882 som dreng under navnet Einar Wegener og var den yngste i en søskendeflok på fire. I fødebyen uddannede han sig til malersvend på Vejle tekniske skole, men tog i 1902 efter endt uddannelse til København for at læse på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Her mødte han også kunstmaleren Gerda Wegener (født Gottlieb), som han giftede sig med i 1904.

Gerda Wegener brugte, fra ægteskabets start, hyppigt Lili Elbe/Einar Wegener som model for hendes kvindeportrætter. Den unge Einar følte sig godt tilpas i rollen som kvinde og begyndte herefter at optræde offentligt i kjoler og at præsentere sig under navnet Lili Elbe.

Livet var dog også her svært for Lili Elbe, der følte sig utilpas i sin egen krop og led af søvnløshed og stærke selvmordstanker. I 1930 mødte Lili Elbe den tyske læge Kurt Warnekros, der sammen med kollegaen Magnus Hirschfeld drev en kvindeklinik i Dresden. Warnekros var overbevist om at Lili Elbe var en kvinde fanget i en mands krop, og denne teori tog Lili Elbe fuldstændig til sig. Lili Elbe lod sig herefter indlægge på klinikken i slutningen af 1930, hvor hun gennemgik sin første indledende operation, der fjernede penis såvel som testikler. Kort efter dette indgreb, gennemgik Lili Elbe to yderligere operationer, hvor hun efter egne optegnelser fik indsat friske kvindelige kønskirtler.

Lili Elbe var i begyndelsen lykkelig for indgrebet og fik også ændret sit navn og køn i kirkebogen. Efter et kort kurophold i Tyskland flyttede hun i begyndelsen af 1931 til København. Lilli Elbe brændte for fuldt ud at gennemføre en transformation til kvinde, forstået således, at hun forestillede sig at være i stand til at føde børn.

Lili Elbe blev derfor genindlagt på klinikken i Dresden juni 1931, hvor Kurt Warnekros, med hendes fulde velsignelse, forsøgte at indoperere en livmoder. Dette indgreb kom Lilli sig aldrig over, og hendes krop begyndte at frastøde de nye organer. Hun døde heraf den 13. september 1931, 48 år gammel.

Billetter købes via www.morsoeteaterkreds.dk eller ved indgangen.

Foto: Jonas Søgaard

Forfatter

Related posts

Top