Tendensanalyse: Sådan var den danske forbruger i 2018

2018 var et år med mange spændende økonomiske tendenser. Ifølge en ny analyse, som Spar Nord har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Nationalbanken, blev de danske forbrugere nemlig både mere økonomisk bevidste med større opsparinger, købte flere biler og holdt desuden ferien hjemme i Danmark.

– Det er altid interessant at følge danskernes økonomi og forbrugsvaner, og igen i år kan vi se tilbage på et år med en generel positiv dansk økonomi med blandt andet lav rente og fremgang i reallønnen. Og det har naturligvis betydning for, hvordan danskernes forbrugsvaner udartede sig. Derudover kan helt andre parametre som eksempelvis det danske sommervejr også give nogle spændende udsving i statistikkerne, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm, som særligt har lagt mærke til følgende tendenser om danskerne:

1. Sparede mere op
Danskerne blev i 2018 mere sparsommelige. En dansk gennemsnitsfamilie havde nemlig ifølge tal fra Nationalbanken hele 330.000 kroner stående på en indlånskonto, hvilket er en stigning på 4,5 procent sammenlignet med 2017. Faktisk var summen af årets samlede indlån rekordhøjt og lå i december 2018 på intet mindre end 890 milliarder kroner mod 850 milliarder kroner året forinden.

Af de 890 milliarder kroner var hele 640 milliarder på anfordring til tæt på nulrente, hvilket svarer til 235.000 for en gennemsnitlig dansk husholdning. Til trods for en fortsat lav inflation på 0,8 procent i 2018 blev købekraften af indlånet dermed forringet:

– Rigtig mange danskere har endnu ikke glemt finanskrisen og er derfor på den sikre side med store opsparinger. På den ene side er det jo positivt, at danskerne formår at spare så meget op, men samtidig er det tabsgivende for den enkelte familie og hæmmende for den generelle samfundsøkonomiske udvikling. Vi nærmer os stille og roligt en billion danske kroner, der for hver dag inflationen er positiv og indlånsrenten er lav, bliver mindre og mindre værd, siger Jens Nyholm, der dog forventer, at pengene vil komme til at ligge lidt løsere i lommen i takt med, at beskæftigelsen stiger og opsvinget bider sig fast.

2. Flere købte bil
2018 blev også året, hvor flere danskere fik bil. Hele 60,9 procent af alle danske familier havde i 2018 en bil til rådighed, hvilket er en stigning på 2,1 procentpoint siden 2007, hvor statistikken begyndte, og samtidig også den højeste procentdel i hele perioden.

– Også i salget af biler ser vi et tegn på en sund dansk økonomi, da andelen af familier med en eller flere biler er steget markant. Her ser vi blandt andet, at 10.123 flere familier har to biler til rådighed i forhold til 2017, hvilket er en stigning på 2,3 procent, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:

– På trods af den klimabevidste bølge købte danskerne dog mere CO2-forurenende biler i 2018. Her ligger en stor del af forklaringen sandsynligvis i ændringerne i registreringsafgiften i efteråret 2017, som gjorde det dyrere at købe små biler.

Ifølge Danmarks Statistik var det gennemsnitlige energiforbrug for nye biler, der bruger fossilt brændstof, i perioden december 2017 til august 2018 4,46 liter/100 km, hvilket er en stigning på 3,6 procent i forhold til perioden fra januar 2016 til juli 2017.

3. Holdt mere ferie i Danmark
Også landets hoteller, feriecentre og campingpladser har noget at glæde sig over, når det gælder danskernes forbrugsvaner. Antallet af danskere, der overnattede på hoteller og feriecentre slog nemlig allerede i løbet af årets første elleve måneder alle rekorder og steg til 10.888.284 overnatning, hvilket er over dobbelt så mange overnatninger som ved statistikkens begyndelse i 1992 og en stigning på 1,5 procent sammenlignet med 2017. Samtidig steg antallet af danske overnatninger på landets campingpladser med 1,6 procent i forhold til sidste år og lå til og med november på hele 7.973.836 overnatninger.

– Det gode sommervejr i Danmark har uden tvivl gjort det mere attraktivt for danskerne at blive hjemme, og det er positivt for den danske turismeomsætning, da danskerne i stedet for at bruge sine feriepenge i udlandet, nu bruger dem i lokalområderne i Danmark, siger Jens Nyholm.

4. Kom i beskæftigelse
2018 var også året, hvor 216.000 flere danskere sammenlignet med lavpunktet i 2013 kunne glæde sig over at være i arbejde. Det viser Danmarks Statistiks nyeste beskæftigelsestal fra tredje kvartal 2018. I dag er der således knap 2,8 millioner personer i arbejde, hvilket er 38.000 flere end niveauet inden finanskrisen i 2008, hvor beskæftigelsen var på sit hidtil højeste.

– Den høje beskæftigelse har en gavnlig økonomisk effekt for både den enkelte dansker og det danske samfund som helhed. Især er der en stor stigning, når det gælder jobs inden for handels- og transportbranchen samt servicesektoren, siger Jens Nyholm.

5. Fik sat hus på tvangsauktion
Men alt har ikke kun været rosenrødt. I 2018 var der flere familier, der gik fra hus og hjem, hvor især Region Sjælland toppede listen med over dobbelt så mange tvangsauktioner sammenlignet med Region Nordjylland og Region Hovedstaden. Sidste år lå det samlede antal af tvangsauktioner i Danmark ifølge Danmarks Statistik nemlig på 2.774, hvilket er en stigning på 4,4 procent sammenlignet med 2017. Ser man bort fra 2017, skal man dog helt tilbage til 2007 for at se et lavere antal af tvangsauktioner end i 2018.

Foto: Spar Nord

Forfatter

Related posts

Top