Telefoner skal advare om terror eller giftudslip i Danmark

Hvis der i fremtiden er et terrorangreb eller et stort kemikalieudslip i Danmark, vil man blive advaret med en besked på telefonen, hvis man bor i nærheden. Det fremgår af et lovforslag fra regeringen, som netop er sendt i høring.

Det er sat i søen, fordi EU har påbudt medlemslandene at indføre varslingssystemer, hvor borgere får besked via mobilen, hvis der er akutte kriser.

De danske myndigheder har i dag mulighed for at varsle befolkningen ved kriser, men systemet har store begrænsninger.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kalder hurtige advarsler afgørende i situationer, hvor der sket en akut ulykke eller krise.

– Vi ved, at tid er helt afgørende, uanset om der er brand, terror eller et kemiudslip. Her er det afgørende, at borgerne med det samme får anvisninger fra myndighederne.

– Vi har i dag ikke et system, der kan kontakte folk over mobiltelefonen med det samme, siger Trine Bramsen.

Hun henviser til, at politiet under coronaudbruddet i foråret sendte en sms til alle danske mobilbrugere om at vise hensyn og holde afstand i det gode vejr.

På grund af det nuværende system var det dog ikke muligt at sende på én gang, og det måtte derfor gøres over flere dage.

Tekstadvarslerne skal supplere det nuværende sirenesystem.

Beskederne vil blive sendt ud via en ny teknologi – kaldet cell broadcast – som gør det muligt at sende beskeder til alle i områder, der i nærheden af en bestemt telemast – også selv om de ikke har et simkort i telefonen.

På den måde vil man altså kunne ramme borgere meget lokalt.

Det nye varslingssystem skal senest være klar i juni 2022.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top