Tag fat på den voksende generationsskifteboble

Morten Yde, LandboThys formand, opfordrede på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde til at tage fat på generationsskifteproblematikken:

– Vi har et erhverv, hvor gennemsnitsalderen nærmer sig de 60 år. Det harmonerer ikke med de vækstpotentitaler, regeringen ser i erhvervet.

Derfor opfordredede han til at rette fokus på at tage fat på den generationsskifteboble, som bare vokser og vokser.

– Handels- og låneomkostninger i niveauer, der hurtigt udhuler de unges egenkapital, manglende succession i fri handel og avanceproblematikken ved sælgerpantebrev trænger til et politisk servicetjek. Nytænkning og kreativitet i forhold til ejerformer og kapitalfremskaffelse er en selvfølge i arbejdet, påpegede Morten Yde og fortsatte:

Løsninger via vækstfonde, landbrugets finansieringsbank og andre kilder, der støtter egenkapitalen, har endnu ikke sat processen voldsomt i gang. Vi har derfor også brug for, at finanssektoren lægger konservatismen bag sig og er åbne for at hjælpe unge i i gang på nye måder.

Han påpegede, at landbruget har bidraget til rekordindtjeninger i sektoren, der kortsigtet forgylder aktionærerne.

– Det står i kontrast til de udfordringer, vi har lige nu. Måske ville det for aktionærerne nu være relevant at tænke langsigtet og medvirke til et generationsskifte, der sikrer et fortsat dynamisk dansk landbrug, som også kan bidrage til finanssektoren? Generationen af unge, der med fornuftige rammevilkår kan give erhvervet et effektivitetsmæssigt løft, står klar i kulissen. – Erhvervet har brug for dem nu, sagde Morten Yde.

Forfatter

Related posts

Top