Svinebønder føler sig trynet af DANISH CROWN

Svinebønder, der fortsat vil have slagtet deres »udendørs opdrættede« grise hos Danish Crown, skal fra 15. august betale et gebyr på 10 kroner per dyr. Det skriver Dagbladet Information.

Forklaringen er ifølge Danish Crown, at udegrise kræver ekstra inspektion fra Fødevarestyrelsen, fordi dyrene risikerer at komme i kontakt med fugle og gnavere, der kan bære på sygdomme og parasitter.

Men blandt flere svinebønder opleves det nye gebyr som det seneste udtryk for en uhellig alliance mellem de gamle andelsselskaber og en lille gruppe storbønder, som opnår flere og flere økonomiske fordele.

– Det er i den grad en favorisering af store industrilandbrug. Det tvinger os andre til at lægge om fra udendørs til indendørs stalde. Det går ud over dyrevelfærden, og det får flere til at overveje at få en større bedrift. Det er ikke rimeligt, at et andelsselskab skal bestemme strukturudviklingen i samfundet på den måde, siger Kristian Søberg til Dagbladet Information. Han driver et konventionelt landbrug med omtrent 5.500 svin i Nordjylland.

Pressechef i Danish Crown, Jens Hansen, forklarer, at det nye gebyr ikke skal ses som en »straf« til de landmænd, der har udegående svin.

– Når man er et andelsselskab, så løfter ejerne som udgangspunkt i flok. Men når der er ekstra indtægter eller særlige omkostninger forbundet med slagtning og salg af eksempelvis Antonius- eller økologiske grise, så fordeles indtægter og omkostninger på de leverede grise som enten tillæg eller fradrag ved afregningen,  skriver Jens Hansen i en mail til avisen.

Foto : Claus Sjödin, DC

Forfatter

Related posts

Top