Strømpehuset fejres ved kæmpe indvidelse

Flere års kæmpe indsats for at bevare Strømpehuset i Øster Assels, og bruge det som kulturhus, har båret frugt. Søndag den 15. oktober indvies huset.

– Vi er rigtig glade for, at vi nu kan holde officiel indvielse af Strømpehuset, og vi glæder os til at vise denne markante og historiske bygning frem for offentligheden og samtidig markere dagen med åbning af butikken og fernisering af udstillingen med Mette Pedersens billeder i Galleriet, fortæller Kjeld Bak der formand for Strømpehusets venner.

Gamle værdier sikret for eftertiden
Restaureringsarbejdet har været i gang siden nytår. Arbejdet er udført med respekt for den gamle bygningsarkitektur og samtidig kvalitetssikret mange år frem.

Byggeriet er støttet af Realdaniafonden, Byfornyelsesmidler fra Morsø kommune og ministeriet for By og Bolig, Landdistriktsrådet Morsø kommune, Morsø fonden, Den velgørende fond Morsø, Landdistriktspuljen fra Erhvervsministeriet, samt LAG Thy Mors.

Til kulturmødet tog vi mod de første gæster i Bed and Breakfast værelserne.

– Det bliver spændende at få det hele taget i brug, med salg af strikkevarer og husflid og med skiftende og spændende udstillinger i galleriet, og det vil være dejlig af få en lejer til den attraktive og smukke lejlighed på første sal, siger Kjeld Bak.

Taler og udstilling markerer åbning
Programmet for åbningen byder på taler af formanden for Strømpehusets venner Kjeld Bak og arkitekt ved Morsø kommune Bjarke Sørensen.

Poul Erik Olsen fra Museum Mors vil åbne udstillingen med Mette Pedersens billeder og Steen Klærke fra Strømpehusets venner vil introducere butikken. Herefter vil der være en forfriskning samt rundvisning i huset.

– Det er af meget stor værdi for byen og Mors, at vi kan åbne den historiske bygning, hvor Agnes Jantzen og til sidst sønnen Jens gennem mange årtier drev trikotageforretning med alt fra strømper, undertøj og andre beklædningsgenstande til synåle, tråd, stof og i de senere år ugeblade og aviser, påpeger Kjeld Bak.

 

Stor del af den lokale historie
Strømpehuset blev i sin tid bygget af Agnes Jantzens far, købmand J. K. Jantzen. Hun var vendt hjem til Øster Assels med sine 4 børn efter et forlist ægteskab. Huset var ligeledes tænkt som aftægtsbolig for J. K. Jantzen. Agnes Jantzen blev 100 år og boede i huset indtil sin død.

– Samtidig kan vi med hjælp fra Museum Mors åbne en udstilling af fotografen Mette Pedersens billeder. Mette Pedersen boede sammen med sin søster Anna i nabohuset til Strømpehuset. Her havde hun sit atelier og søsteren en velassorteret boghandel. Hun yndede at fotografere gårde, folk og landskaber, og med de få tekniske muligheder, der var dengang, var hun i stand til at gøre billederne levende. Vi er rigtig glade for at starte med en meget lokal udstilling af meget høj kunstnerisk værdi, siger Kjeld Bak.

I uge 42 vil Strømpehuset være åben mandag til torsdag kl. 15.00-17.00, fredag kl. 15.00-19.00 og  lørdag og søndag kl. 13.00-16.00.

Herefter vil huset være åbent fredage 15.00-17.00 og lørdage kl.10.00-12.00.

Forfatter

Related posts

Top