Stor dansk klimasatsning starter i Hurup

Hurup i Thy danner rammerne om starten på den landsdækkende klimaturne ”Danmark for Målene”, der rammer 48 byer i hele landet. Det sker på torvet i Hurup fredag den 3. maj 2019 kl. 12.30.

”Danmark for Målene” skal udbrede kendskabet til FN’s verdensmål ude blandt ganske almindelige borgere i hele Danmark.

– Det handler om at trække noget højpolitisk ned på Jorden og ind i hverdagen hos os borgere, som for alvor kan være med til at gøre den forskel, der kræves. Sammen skal vi gøre verdensmål til hverdagsmål. For at gøre verdensmålene nærværende kombinerer vi tre verdensmål med ét relatérbart tema, som giver anledning til læring, aktivitet, samtale og – vigtigst af alt – inspiration til at skabe en forandring, fortæller handelsstandschef Michael Vendelbo, Thy Detailforum.

Bloggeren og influenceren Lise Vandborg vil præsentere dagens tema.

Klima-kommunen Thisted er med
Thyboerne er allerede langt i forhold til miljøbelastningerne. Der er fokus på grøn energi, og blandet andet derfor er Thisted Kommune også blandt de såkaldte klimakommuner:

– Derfor har vi også valgt at gå med i ”Danmark for Målene”. Miljøet er noget, der interesserer borgerne – både som forbrugere og i detailhandelen. Det store fokus på bæredygtighed og så videre er noget, der i den grad fylder medierne, påpeger Michael Vendelbo.

Helt konkret kommer der tre arrangementer i Thisted, to i Hurup og et enkelt i Hanstholm fra den 3. maj og frem til 13. september.

Når temaet om “genbrug og cirkulær økonomi” kommer til Hurup, kommer det bl.a. til at handle om, hvor stor en forskel det gør, når vi som borgere genbruger ting, soreterer vores affald og på den måde lader råstofferne køre i ring.

– Hver eneste gang vi genbruger eller genanvender noget frem for at producere nyt, er vi med til at passe på Jorden og klimaet. Og det er noget af det, arrangementerne vil sætte fokus på. Der bliver et særligt fokus på t-shirten og masser af inspiration til, hvordan vi alle kan gøre små ændringer i vores hverdag til fordel for klimaet, uden at vi kommer til at mangle noget, fortæller Michael Vendelbo.

Masser af aktiviteter på “klima-torvet”
Der bliver masser af aktiviteter for publikum på Torvet i Hurup fredag den 3. maj.

Udover en scene der bruges som samlingspunkt for arrangementet, har pladsen også et “Speakers Corner”, hvor man efter engelsk forbillede kan stille sig op og sige sin mening om klimaet eller dagens emne.

Derudover er der en række pavilloner, hvor man blandt andet kan opleve dagens tema gennem sanser og krop, finde egne gode vaner i forhold til dagens tema, blive inspireret til hvad man selv kan gøre i forhold til klimamålene, se hvad lokalområdet gør for klimamålene og give de lokale beslutningstagere gode ideer til, hvordan man kan forbedre det lokale arbejde med klimamålene.

Man kan prøve virksomhedernes og organisationernes bud på dagens tema, deltage i konkurrencer, blive klogere på FN’s klimamål generelt, få en kop varm kaffe og meget andet.

Læs mere om “Danmark for målene” HER

Fakta:
”Danmark for Målene” gæster 48 byer landet over – i Thy gæstes Hanstholm, Hurup og Thisted.

Temaerne bliver:
– Genbrug og cirkulær økonomi – hvor bloggeren og influenceren Lise Vandborg, der vandt TV2-serien ”Nybyggerne” i 2018 – er med. Fredag den 3. Maj 2019 kl. 12.30-17.00 på Torvet i Hurup
– Sundhed –med cykelrytteren Jesper Skibby. Fredag den 24. maj kl. 13.00-17.00 i Thisted.
– Emballage – med TV-værten og sangeren Katrine Bille, hvor der også bliver mulighed for at besøge en speciel Learning Lab container. Fredag den 14. juni kl. 12.30-16.30 i Thisted.
– Fødevarer – med TV-kokken, forfatteren og madentusiasten Anne Hjernø (Kendt fra samarbejdet med Anders Agger på DR). Fredag den 2. august kl. 13.00-17.00 i Hanstholm.
– Natur – med klimaeksperten Jesper Theilgaard. Fredag den 23. august kl. 12.30-17.00 på Torvet i Hurup.
– Energi – med radioværten Søren Dahl. Fredag den 13. september kl. 13.00-17.00 i Thisted.

Foto: Brian Yarastis

Forfatter

Related posts

Top