Større og større forskel på mænd og kvinders løn

Trods årtiers kamp for ligestilling er lønforskellen mellem mænd og kvinder stadig gabende stort.
I snit tjener mænd i den kommunale sektor nemlig 2.418 kroner mere om måneden end kvinder. Det viser den nyeste lønstatistik fra kommunernes- og regionernes løndatabase (KRL).
Samtidig viser statistikken, at løngabet er blevet en anelse større. Hvor kvinderne tjente 93,9 procent af mændenes løn i 2014, er andelen faldet til 93,3 procent i 2015.
– Tallene viser, at der er behov for, at arbejdsmarkedets parter konstant er optagede af at gøre noget ved den manglende ligeløn. Letter vi foden en anelse fra speederen, går det den forkerte vej, siger LO’s næstformand og forkvinde for Kvinderådet Nanna Højlund til Fagbladet FOA.
Hun opfordrer til, at ligeløn bliver et væsentligt emne ved de kommende overenskomstforhandlinger.
Mænd-tunge brancher halter efter
Det er især i brancher med flest mænd, at lønforskellen er størst. I teknik-service branchen, som blandt andet tæller faggrupper som pedeller, ambulancereddere og svømmebadsassistenter, tjener kvinder kun 92 procent af mændenes løn.
– Det er dybt uretfærdigt. Kvinder laver ofte lige så meget eller endda mere end mændene, og så får de alligevel mindre i løn. Jeg synes, det er diskriminerende,”siger svømmebadsassistent i Farum svømmehal Sara Tonnesen Erbs.
Lønstatistikker fra HK og DJØF bekræfter tendensen mod et større løngab mellem mænd og kvinder.
I regeringspartiet Venstre har man fokus på problemet, men ønsker ellers ikke at blande sig i ligelønsdiskussionen, lyder det fra ligestillingsordfører Jane Heitmann.
– Overordnet set er det en sag for arbejdsmarkedets parter at håndtere. I Venstre respekterer vi den danske model, hvor vi politikere holder os ude af løndannelsen. Når det er sagt, så mener vi, at ligeløn eller mangel på sammen en udfordring, som det fortsat er vigtigt at have fokus på, skriver Jane Heitmann i en mail til Fagbladet FOA.
Forfatter

Related posts

Top