Stigende benzinpriser er med til at hive inflationen lidt op

I juni blev det en anelse dyrere at tanke bilen med brændstof, og det har været med til at løfte de danske forbrugerpriser en smule.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er forbrugerpriserne – også kendt som inflationen – i juni steget med 0,3 procent i forhold til samme måned sidste år. Inflationen er et udtryk for udviklingen i priserne over tid. Når inflationen stiger, får forbrugerne mindre for de samme penge. Den stigende inflation kommer oven på en periode, hvor inflationen er faldet i flere måneder, bemærker seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

Han forklarer de tidligere fald med, at coronakrisen har lagt en stor dæmper på prisstigningerne.

– Lige i øjeblikket ligger den danske inflation på et exceptionelt lavt niveau. Coronakrisen har på ganske få måneder banket inflationen helt i bund, siger Kristian Skriver.

Den højere inflation i juni skyldes blandt andet, at brændstofpriserne er steget med 5,4 procent i løbet af måneden. Stigningen er sket, i takt med at oliepriserne på verdensplan er steget. Uanset prisstigningerne er det ifølge Kristian Skriver stadig historisk billigt at fylde bilen op med brændstof og køre på ferie.

I juni var priserne på brændstof hele 12,8 procent lavere end samme måned sidste år.

– Det skyldes, at coronakrisen på verdensplan har lagt en massiv dæmper på forbruget af olie. Det hænger blandt andet sammen med, at mange fly i øjeblikket står parkeret rundt omkring i verden, siger Kristian Skriver.

/ritzau/

Forfatter
Tags
Top