Sprang ud som selvstændige – så ramte pandemien

At springe ud som selvstændig på tærsklen til en verdensomspændende pandemi er ingen dans på roser. Ikke desto mindre er det præcis, hvad Emma Brandi og Christian Højberg gjorde, da de tilbage i februar overtog Marens Blomster i Thisted. Nu er også Emmas søster, Thea Brandi, stødt til og blevet ansat i forretningen.

Christian Højberg lægger på ingen måder skjul på, at det har været benhårdt at starte op som selvstændig. Blot en måned efter at parret overtog den lokale blomsterforretning, lukkede Danmark ned.

– Det har været drønhårdt og er det stadig. Heldigvis var det kun lige 2-3 dage i starten, at det hele stod stille, og vi ikke anede, om vi var købt eller solgt, men derefter er det bare buldret derud af. Salget af buketter er eksploderet under Corona-krisen, og jeg vil tro, at vi ligger på indeks 150-200 i forhold til sidste års salg. Jeg tror uden at overdrive, at jeg kan sige, at vores arbejdsdage siden februar gennemsnitligt har ligget på ca. 16 timer, fortæller han.

Emma og Christian er kommet med en ny tilgang og et nyt koncept for blomsterforretningen, og det har kunderne taget godt imod. ’Folium’, som er forretningens nye navn, har fået mange nye, store kunder, som sætter pris på at kunne få noget, der er anderledes, og som ser Emma og Christians koncept som et frisk pust. Andre har lige skulle vænne sig til, at parret vil kendes for – og konkurrere på – kvaliteten og ikke på prisen. Således er der kun dagsfriske blomster i butikken, hvorfor det er en rigtig god idé at bestille i god tid, hvis man vil være sikker på at kunne få det, man gerne vil have.

Vil have følelsen af at være værdsat
Emma og Christian har begge læst HG på EUC Nordvest. Efterfølgende har Emma uddannet sig til frisør, mens Christian er butiksuddannet fra Dansk Supermarked, og tilsammen har de ca. 14 års erhvervserfaring med i bagagen. Erhvervserfaring som ikke har været ubetinget positiv.

– Vi har haft en oplevelse af, at vores indsats ikke er blevet ordentlig værdsat. Vi har begge været ansat i store koncerner, hvor vi har haft følelsen af at være blevet taget for givet. Vi har lagt masser af arbejdstimer på vores arbejdspladser, men efter de gode år er det aldrig os, der har kunnet skumme fløden og få andel i bonusser og overskudsdeling. Det bliver man lidt træt af i længden, og derfor voksede lysten til at prøve lykken som selvstændige, så vi kunne blive herre over eget arbejdsliv, forklarer Christian Højberg.

Ringen er sluttet
I november blev medarbejderstaben udvidet med Emmas søster, Thea, som opsagde sin stilling og lejlighed i København for at flytte til Thisted og blive en del af virksomheden. Thea har ligesom Emma og Christian været elev på EUC Nordvest, hvor hun tog første del af sin EUX Business-uddannelse. Og selvom det er flere år siden, at de tre var elever på skolen, er ringen sluttet samme sted.

– Jeg sidder med ansvaret for butikkens regnskaber og markedsføring med mere, mens Emma og Thea er de kreative sjæle og dem, der kan lide at skabe med hænderne. Begge er derfor startet i lære som blomsterbindere i butikken, og det har krævet sin mand at finde ud af reglerne omkring uddannelsesaftaler. Særligt i forhold til Emma, da hun jo er medejer af den virksomhed, hvor hun skal læres op. Det har været en kompliceret proces, men her har Sigurd Skovborg fra EUC Nordvests vejlederteam været en kæmpestøtte. Han har været fantastisk sparringspartner, og det har været utrolig overvældende at opleve, at EUC Nordvest ikke bare har været et sted, hvor vi har fået et godt afsæt til at komme hurtigt i gang på arbejdsmarkedet, men at skolen rent faktisk også er der for os, når vi kommer tilbage med en anden ”kasket” på og har brug for rådgivning og hjælp i forhold til uddannelse af virksomhedens medarbejdere, slutter Christian Højberg.

Uddannelseschef for EUD og EUX Business på EUC Nordvest, Anne Mose, tager hatten af for de unge iværksættere.

– Jeg synes, at det er virkelig godt gået. De er startet op under svære vilkår, men formår alligevel at holde skarpt fokus på både forretningsudvikling og kompetenceudvikling i medarbejderstaben. Man kan bruge en Business-uddannelse fra EUC Nordvest som afsæt til mange ting – det her er én af dem, lyder det fra Anne Mose

Forfatter
Top