Sprængstofeksperter i aktion på Lild Strand

Politi og sprængstofeksperter var mødt talstærkt op ved Lild Strand i går efter fundet af en gammel mine.
Der var i den forbindelse lagt op til det helt store brag. Helt så dramatisk gik det dog ikke.

– Det viste sig så, at den her mine, den var kun den øverste halvdel af den. Så selve bunden og den ladningsbeholder med sprængstoffer den er væk. Den er et eller andet sted, som vi ikke ved, hvor er, fortæller Jesper René Mortensen, chefsergent ved Søværnets Minørtjeneste til TV MidtVest.

2-300 kg. sprængstof
Der var ellers taget store forbehold for minen, som, minørtjenesten vurderede, kunne indeholde mellem 2-300 kg sprængstof. Taktikken var lagt.

– Tanken var, at hvis vi skulle bortsprænge den, så skulle afstanden være 1.200 meter i diameter, siger Jesper René Mortensen.

Søværnets Minørtjeneste i gang med et fjerne minen Foto: Kristian Brønsbæk/TV MidtVest

En evt. sprængning ville ikke bare have påvirket folk og bygninger på landjorden.

– Det kunne også have påvirket lufttrafikken omkring området, fastslår Simon Skelkjær, indsatsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Flere tusinde miner
Så galt gik det dog ikke. Og selvom sprængstofferne derfor formentlig stadig er et sted i havet, skal man ikke frygte for pludselige eksplosioner.

– Den er ikke farlig, fordi den ligger på bunden. Der ligger mange tusinde miner herude i Norskeranden fra anden verdenskrig af. Og der ligger de jo trygt og godt. Det værste er, når de driver ind fra stranden, fortæller Jesper René Mortensen, chefsergent ved Søværnets Minørtjeneste.

Minørtjenesten  vurderer umiddelbart, at der er tale om en tysk eller engelsk mine. Den var oprindeligt beregnet til at sænke skibe med. Nu skal minen dog undersøges nærmere.

– Vi tager den øverste halvdel med hjem, måler den op og finder nøjagtig ud af, hvad der skal ske med den, siger Jesper René Mortensen.

Politiet opfordrer til, at man kontakter dem, hvis man støder på andre dele fra miner, der er skyllet op på land.

Foto: Kristian Brønsbæk/TV MidtVest

Forfatter

Related posts

Top