Spis fisk mand, hvis din partner skal være med rogn

Vi ved det jo egentlig godt: Vi skal spise fisk til aftensmad et par gange om ugen – og gerne flere gange om ugen som pålæg.

Nu viser et nyt studie, at turen til fiskehandleren også kan hjælpe, hvis man ønsker at blive far. Et nyt studie fra Regionshospitalet Horsens viser nemlig, at fisk kan gøre sædceller til bedre svømmere. Det fortæller Ulla Breth Knudsen, der er professor og overlæge på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens, til DR P4 Østjylland.

– Jo mere fisk eller Omega-3-fedtsyrer man spiser, jo bedre parametre har man i sæden, lyder det fra Ulla Breth Knudsen, der sammen med to kollegaer har analyseret 16 internationale studier, som ser på sammenhængen mellem indtag af fisk og kvaliteten af mænds sæd.

Der tegner sig et klart mønster af, at sædkvaliteten styrkes markant, hvis der ligger fisk på tallerkenen et par gange om ugen. Det er alle mænd, der kan have gavn af mere fisk i hverdagen, men særligt mænd med markant nedsat sædkvalitet skal sætte tænderne i laks, torsk og makrel.

– Generelt tænker vi, at en god kost kan være rigtig fornuftig, hvis man gerne vil være gravid. Men er man så i den situation, at man har behov for at komme i en fertilitetsklinik grundet dårlig sædkvalitet, kan vi kun opfordre til, at man tænker over sin kost og forhåbentlig tænker fisk ind i kosten, siger Ulla Breth Knudsen.

Undersøgelser viser, at kun omkring 20 procent af danske mænd har ‘optimal sædkvalitet’, og omkring hvert tredje par i fertilitetsbehandling har problemer med nedsat sædkvalitet.

Er man ikke til fisk, behøver man dog ikke nødvendigvis tage en tur til fiskehandleren eller dykke ned i supermarkedets fiskeafdeling, hvis man vil forbedret sædkvaliteten, lyder det fra forskeren.

– Som vi ser det – ud fra de studier, der er lavet – er det også fint at spise Omega-3-fedtsyre-tabletter, hvis man ikke er så begejstret for fisk.

Forfatter

Related posts

Top