Spar penge på dit sommerhus

De danske sommerhuse er fyldt med forældede energiløsninger, og der er store gevinster at hente ved at skifte til ny og billigere teknologi – med god hjælp fra BoligJobordningen.

Siden 2013 har fritidshuse været omfattet af BoligJobordningen. Det har været med til at sætte gang i renoveringen af sommerhusområderne. Men der er stadig lang vej igen.

Faktisk er det samlede energiforbrug i de omkring 220.000 fritidsboliger i Danmark steget med over 90 procent de seneste 30 år. Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) har opgjort det gennemsnitlige elforbrug i sommerhusene til op mod 2.500 kWh om året – eller helt op til mellem 3.000 og 4.000 kWh om året, hvis man bruger elradiatorer til opvarmningen.

– Med tanke på, at det årlige energiforbrug i et gennemsnitligt parcelhus er på cirka 4.500 kWh, kan det godt undre, at vi bruger så meget elektricitet i vores sommerhuse. Men dels så tilbringer vi mere tid end tidligere i sommerhuset, og dels så fylder vi langt mere strømforbrugende udstyr i husene, siger Søren Rise, chefkonsulent i TEKNIQ, der repræsenterer installationsbranchen.

Luksus koster på elregningen
Blandt strømslugerne er ting som spabade, moderne køkkener, HIFI-udstyr og it – sammen med de øgede udgifter til opvarmning. Derfor er der ifølge Søren Rise også god grund til at energirenovere sit sommerhus. Ikke mindst fordi man typisk kan sikre sig et langt større udbytte med en mindre investering og kortere tilbagebetalingstid, end det er tilfældet i helårsboligen.

– Netop opvarmningen er et godt sted at starte. Fordi sommerhuse typisk ikke dækker lige så mange kvadratmeter som helårshuse, kan du faktisk ofte klare dig med en luft til luft-varmepumpe til hovedparten af opvarmningen i dit el-opvarmede sommerhus – og på den måde spare rigtig mange penge på elregningen, en dejlig bivirkning er øget komfort og bedre luft i sommerhuset, siger Claus Martinussen fra Nykøbing El-Service, der installerer luft til luft varmepumper i de mange sommerhuse på Mors og i Thy samt Salling.

Flere støttemuligheder
Søren Rise understreger, at der, udover BoligJobordningen, også er andre muligheder for at få økonomisk støtte til at energirenovere sit sommerhus.

– Derfor er det vigtigt, at du tager din lokale installatør med på råd, inden du begynder at energirenovere dit sommerhus. Du kan for eksempel få et tilskud på cirka 500 kroner fra TEKNIQs Energicenter, når du installerer en luft til luft-varmepumpe i et elopvarmet sommerhus. En løsning, der i forvejen er både billig og effektiv.

Claus Martinussen fortæller til slut, at han hjælper med at skaffe tilskuddet hjem og rådgiver om den bedst mulige energiløsning i sommerhuset.

Foto : Christian Kjeldsen

Forfatter

Related posts

Top