Søde juletoner i bunkeren

Ved Oddesund ligger bunkerne tæt. Broen skulle forsvares, når tiden kom. Nu ligger anlæggene fredeligt ved den travle hovedvej. ”Stützpunktgruppe Oddesund” er ved at udvikle sig til en attraktion efter fritlægningen af de imponerende bygninger, og det kan en af initiativtager Jørgen Lindholm godt forstå:

– Bunkerne fortæller historie. Og så har naturen gennem syv årtier benyttet sig af sin kunstneriske frihed: Nogle steder har vandet skabt mønstre på væggene – et andet sted har et træ strakt sine rødder ind i den vandfyldte bunker og skabt et imponerende rodnet.

Publikum bestemmer musikken
Hvor værnemagtens soldater for halvfjerds år siden sad og ventede det værste, klinger julemusikken nu mellem betonvæggene – og de besøgende kan skabe deres helt eget lydbillede:

Thea Thybo Møller og Peter Emil Landling fra 9. klasse på OrkesterEfterskolen har indspillet seks kendte julemelodier på violin og cello. Inde i bunkeren kan man høre de to instrumenter separeret i flere højtalere.

– På den måde kan publikum selv bestemme ballancen imellem instrumenterne – og så bliver man på en måde selv en del af installationen, siger Jørgen Lindholm.

En overraskelse for mange
Lydinstallationen kan opleves til og med den 30. december i år. Mange af de forbipasserende, som hver dag tilfældigt stopper op for at udforske bunkerne, vil nok få sig en særlig oplevelse, når de uventet finder sig selv i en lydinstallation.

Bunkeren er åben døgnet rundt. Entréen er gratis og på eget ansvar.

Foto: Arkiv

Forfatter

Related posts

Top