Snart myldrer det frem med aggressive hvepse

Nu hvor sommeren nærmer sig sin afslutning er der særligt mange hvepse og andre insekter der myldrer frem.

Især hvepsene kan være både aggressive og nærgående. Det bliver de efterhånden som de danske frugter modnes.

Kig lige en ekstra gang på det stykke frugt, du har plukket, før du putter det i munden. Især hvis du plukker en blomme, skal man kigge godt efter – hvepsene kan nemlig bore sig ind i blommen, og så kan det altså være farligt, hvis man først opdager den, når man har fået den ind i munden, siger seniorforsker i allergivirksomheden ALK Jørgen Nedergaard, og fortsætter:

Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. Foto: ALK.dk

– Heldigvis er de fleste insektstik ufarlige – men de kan være meget generende. Og hvepse- eller bistik kan være farlige, hvis den stukne er allergisk eller hvis man bliver stukket i hoved-hals området. Er det tilfældet, skal man søge læge med det samme.

Kend symptomerne
Symptomerne på en allergisk reaktion, der kræver lægehjælp, kan være ddslæt på kroppen, utilpashed eller vejrtrækningsbesvær. Selv voldsomme hævelser er ikke i sig selv faretruende med mindre de besværliggør åndedrættet.

Hvis der er tale om bistik kan man mindske generne i forbindelse med et stik ved at fjerne brodden med en nål. Det er en dårlig idé at bruge en pincet, da den vil klemme giftsækken sammen og tømme mere gift ud. Smerter og hævelser kan lindres med is eller lokalbedøvende eller kløestillende middel.

Gå til lægen
Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. Din læge vil spørge om symptomerne ved stikket og henvise dig til en specialist, som kan teste dig for allergi, hvis det viser sig relevant.

– Ud fra en blodprøve måler man mængden af allergi-antistoffer over for bi eller hveps. Typisk får du også lavet en hudpriktest, hvor man anbringer en lille dråbe hvepse- eller biallergen på huden og prikker igennem dråben med en lille lancet. Ved positiv reaktion dannes der få minutter efter en lille hævet og kløende plet på huden. Det skyldes en allergisk reaktion mellem allergenet, som er kommet ind i underhuden, og de allergiantistoffer, der findes i blodet. Ud fra disse undersøgelser kan man fastslå mængden af allergi-antistoffer og afgøre, om man vil anbefale allergivaccination, siger Jørgen Nedergaard.

ALK giver desuden følgende råd, der kan mindske risikoen for insektstik:

  • Slå ikke ud efter insekterne, men bevæg dig roligt i nærheden af dem.
  • Dæk kød og søde madvarer til, når du spiser udenfor – eller spis inde.
  • Pas på ved havearbejde – husk lange bukser og lange ærmer.
  • Luk skraldespandene.
  • Sæt myggenet for de åbne vinduer.
  • Spar på parfumen.
Forfatter
Tags ,
Top