Ryk direkte i Vestervig Arrest

Et besøg i det nyligt åbnede Fængselsmuseum i Vestervigs gamle arrest og Thinghus, er som at træde ind i en tidslomme.

De kølige fængselsceller og gange står nærmest uberørte hen siden arresten lukkede i 1949 og de tykke mure emmer af stedets alvorstunge historie.

Nyt lys på glemte skæbner
Men murene gemmer på mere end blot ekkoer af fortiden. Ved et utroligt lykketræf er et stykke helt håndgribelig danmarkshistorie bevaret i fængselscellernes pudslag. Her har indsatte gennem tiderne indridset tanker og små beskeder til medfangerne. Særlige lysarmaturer doneret af Thisted Forsikrings Lokalsikringspris gør det nu muligt, at se indskrifterne ganske tydeligt.

Her kan man fx læse om den unge ulykkelige Karl Evald fra Agger, der sidder inde fordi han er løbet fra sin plads og nu ikke kan få sin elskede. Eller den hjerteskærende indskrift ved siden af to hjerter gennemboret af en pil: “Elskede hjælp mig … din egen Grethe A Marts 48”. Lettet læser man den efterfølgende indskrift: “Jeg er fri Grethe A 1949”.

Endnu et led i Vestervigs udvikling
Indrettelsen af et Fængsels- og retshistorisk museum i Vestervig Thinghus har været i støbeskeen siden 2006, hvor Thinghusets retslige funktioner ophørte og huset blev sat til salg.

– Da vi endelig fik mulighed for at købe huset i 2010 forelå en kæmpe opgave med at istandsætte bygningen, som var ret misligeholdt. Vi fik økonomisk støtte fra bl.a. Thisted Kommune, A. P. Møllers fond og LAG Thy-Mors og sammen med alle de øvrige initiativer i Vestervig føler vi, at vi har meget at byde på når folk har været ved Vestervig kirke, fortæller Niels Høy fra Thinghusudvalget.

Fremtiden tegner lys
Ifølge Niels Høy skorter det ikke på gode idéer til hvad Fængselsmuseets lokaler kan bruges til. F.eks. er arrestforvalterens bolig udlejet som galleri for en gruppe kunsthåndværkere.

De øvrige rum er i sagens natur ret små og egner sig ikke til store forsamlinger. Små, intime koncerter i retssalen og fængselsgården er derimod en oplagt mulighed. Desuden pusler Niels med idéen om vielser i cellerne, hvilket vil give udtrykket “at blive smedet i hymnens lænker” en helt ny dimension.

Fakta
Fængsels- og retshistorisk museum samt Thinghuset galleri, Klostergade, 7770 Vestervig
Åbningstider: 4. juni til 31. august: Tirs. – søn. kl. 13.00 – 16.00. 1. – 28. sept. kl. 13.00 – 16.00.
Kontaktperson: Niels Høy, Klostergade 3, 7770 Vestervig. Tlf.: 21 51 46 35.

Forfatter

Related posts

Top