Royalt besøg: Se hvad dronningen skal opleve i Thy

Nu er programmet klar for, hvad H.M. Dronningen skal opleve i Thy, når Kongeskibet Dannebrog lægger til kaj i Hanstholm Havn den 30. august 2021.

Programmet, der blandt andet indeholder besøg ved Cold Hawaii Inland – Spot Synopal, det nye Nationalparkcenter Thy i Vorupør, auktionshallen i Hanstholm og Thy Whisky på Gyrup Gård, skal gerne vise al den handlekraft og skabertrang, der er kendetegnende for hele Thy.

Det fortæller Ulla Vestergaard, der er borgmester i Thisted Kommune.

– Vi glæder os til at vise Dronningen, at Thy er en unik krog af Danmark, der har rigtig meget at byde på. Vi har vores storslåede natur, som betyder rigtig meget for os alle sammen, og så er Thy et sted, hvor vi har en idérigdom og hjælper hinanden med at gøre tanker til virkelighed på nye og spændende måder, siger hun.

Dronningen vil undervejs blandt andet møde lokale iværksættere, ambitiøse foreningsfolk, naturformidlere og en enkelt verdensmester.

Den præcise tidsplan for dagen vil blive offentliggjort i starten af august måned.

Hanstholm Havn
Kongeskibet anløber Hanstholm Havn kl. 10.00 den 30. august 2021. Her vil Dronningen blive taget imod af en modtagelseskomité, inden majestæten skal videre ud på sin tur rundt i Thy. På kajen i Hanstholm vil der være mulighed for at møde op og byde Dronningen velkommen.

Bunkermuseum Hanstholm
Den officielle modtagelse af Dronningen foregår på Bunkermuseum Hanstholm, der huser historiske bunkere og kanoner, der har været en del af landskabet i Hanstholm siden 2. verdenskrig.

Det Nordatlantiske Fyr og Nationalpark Thy
På kanten af skrænten i Hanstholm står det Nordatlantiske Fyr og kaster sin lyskilde ud over Danmarks største vildmark – Nationalpark Thy – og det vilde og brusende Vesterhav. Dronningen skal se og opleve bygningsværket udefra på en spadseretur, der også giver majestæten mulighed for at nyde udsigten ud over Thys klitlandskab og klithede.

Nationalparkcenter Thy
I Vorupør skal Dronningen opleve Nationalpark Thys nye base, hvorfra de kan udbrede kendskabet til Thys helt særlige natur og inspirere thyboer og gæster til at komme ud og opleve den. I centret giver en nyskabende interaktiv fortælling alle besøgene et indblik i, hvordan Thys landskab og natur er blevet til, mens frivillige står klar til at lære fra sig om særlige plantearter, dyreliv og meget andet. Det hele er samlet i et bygningsværk, der er begravet i en genetableret klit få meter fra den hyggelige landingsplads i Vorupør.

Gyrup Gård og Thy Whisky
I et bakket og idyllisk landskab, hvor køer går frit og græsser med udsigt over Nørhå Sø, har to søstre og deres mænd skabt Thy Whisky Destilleri, der har sat dansk whisky-produktion på landkortet i hele Europa. Familierne er vendt hjem til slægtsgården Gyrup, der har en historie, der går tilbage til det tidligere 1300-tallet, og i 2010 startede de whiskyproduktionen op. På Gyrup Gård skal Dronningen møde de to familier, der vil fortælle om, hvordan Gyrup Gård udover at være et whiskydestilleri og gårdmalteri også er et moderne økologisk landbrug med mælkeproduktion og planteavl.

Cold Hawaii Inland – Spot Synopal
I den østlige del af Thisted by er en gammel industrihavn blevet omdannet til en stor udendørs arena for vandsport med et fullsize-kabelanlæg. Spot Synopal er en del af Cold Hawaii Inland-projektet, der skal gøre det tilgængeligt at bruge Limfjordens milde blå som et supplement til den vilde Vestkyst, der i dag er et stort trækplaster for surfere. På Spot Synopal vil Dronningen kunne opleve, at nogle af landets dygtige wakeboardere folder sig ud på vandet. I de nyetablerede foreningslokaler vil Thy Cable Park og verdensmesteren i SUP, Casper Steinfath, fortælle om, hvordan Limfjorden og Vesterhavet er blevet en sublim legeplads, der tiltrækker alle former for vandsport.

Den nye auktionshal på Hanstholm Havn
Sidst men ikke mindst skal Dronningen helt tæt på én af de industrier, der har været kendetegnene for Thy i adskillige generationer – fiskeriet. På Hanstholm Havn er der livlig aktivitet. Trucks drøner rundt med fiskekasser, der bugner af is, og på Hanstholm Fiskeauktion mødes rutinerede opkøbere alle hverdage for at byde hinanden op med små diskrete tegn, som er umulige at tyde for udefrakommende. Her skal Dronningen foretage en indvielse af den nye havneudvidelse, der skal sikre Hanstholm Havns position som førende konsumfiskerihavn i Europa. Indvielsen sker i den nye auktionshal, hvor Dronningen også får mulighed for at komme helt tæt på de fisk, der bliver solgt til hele Europa.

Souper på Kongeskibet Dannebrog
Afslutningen på besøget i Thy bliver en souper på Kongeskibet Dannebrog for indbudte gæster. På kajen vil der være underholdning for både gæster og fremmødt publikum. Og dagen sluttes af, når Dannebrog sejler ud af havnen for at sætte kurs mod Esbjerg, der er næste stop på sensommertogtet.

Arkivfoto: Lars Dahl

Forfatter

Related posts

Top