Røg over Thy betyder forbedrede levevilkår for naturen

De kommende uger vil det ikke være usædvanligt, at se en kraftig røg stige op naturarealerne i Thy – det er nemlig sæson for hedeafbrændinger.

Naturstyrelsen Thy skriver på sin hjemmeside, at det særligt gælder områder Madsbøl, Klitmøller, Vangså og Lyngby.

Men der er altså  ingen grund til slå alarm. Ilden er nemlig påsat af Naturstyrelsen Thy,s skovarbejdere. Formålet er at pleje heden:

– Hvis ikke heden plejes, vil den i løbet af 5-15 år forvandles til skov. Træerne sår sig selv, og hvis de ikke fjernes, vil de langsomt kvæle lyngen og de andre planter, som er karakteristiske for lyngheden, skriver styrelsen.

Desuden vil det overraske de fleste, hvor hurtigt en en hede kommer sig efter en afbrænding.

– Allerede samme sommer vil man kunne se friske skud af hedelyng, klokkelyng, pil m.m. Ingen planter tager skade af afbrændingen, lyder det fra Naturstyrelsen Thy.

Udover fuglene vil bierne, råvildtet og især den stigende bestand af kronvildt sætte stor pris på den unge lyng. Lyng kan udgøre op til 75 % af kronvildtets vinterføde.

Rent praktisk foregår afbrændingen ved, at der først slåes en stribe på 2 m rundt om det areal, der ønskes afbrændt. Når vejret tillader det, afbrændes stykket så på en kontrolleret måde af skovarbejderne. Inden der tændes ild, er der indhentet tilladelse hos den lokale brandinspektør.

Foto: Naturstyrelsen Thy

Forfatter

Related posts

Top