Rigspolitiet kendte til manglende lovhjemmel

Rigspolitiet vidste på forhånd, at der ikke var hjemmel i lovgivningen til at aflive alle mink i Danmark, da betjente blev instrueret i at ringe rundt til minkavlere.

Det skriver DR på baggrund af en redegørelse fra Rigspolitiet til Justitsministeriet. Redegørelsen blev oversendt til Folketingets Retsudvalg sent onsdag aften.

– Rigspolitiet var på tidspunktet for udfærdigelsen af actioncardet bekendt med, at hjemmelen til at kræve aflivning af dyr uden for smittezonerne endnu ikke forelå. Det var dog Rigspolitiets helt klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid, lyder det i redegørelsen ifølge DR.

Betjentene blev udstyret med et såkaldt actioncard – et talepapir – der instruerede dem i, hvordan de skulle håndtere situationen, når de ringede minkavlere op.

Hvis minkavlerne sagde nej til at aflive deres mink, skulle betjentene sige:

– Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen (en bonus for at aflive mink hurtigt, red.), og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?

Det kom senere frem i offentligheden, at der ikke var lovhjemmel til at kræve mink aflivet, hvis minkbesætningerne var uden for sikkerhedszonen på 7,8 kilometer fra smittede besætninger.

Sagen kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister, men andre ministre er også i søgelyset.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal senere torsdag i samråd om sagen.

Foto: Rigspolitiet

Forfatter

Related posts

Top