Regioner får en milliard ekstra kroner til sundhed

Igår, tirsdag, indgik Danske Regioner og regeringen en økonomisk aftale for 2019. Aftalen indeholder bl.a. en ekstra milliard kroner til deling til sundhed blandt regionerne.

Aftalen indeholder ikke alene flere penge til regionerne. Den gør også endeligt op med et produktivitetskrav, der længe er blevet kritiseret af ansatte i sundhedsvæsenet. Et krav, som Region Nordjylland som den første region i Danmark valgte at skrotte i september 2017:

– Jeg er glad for, at det er lykkedes med et flot løft til regionerne. Det havde vi også behov for i forhold til de sidste par år, hvor medicinudgifterne har oversteget det, vi har fået med hjem i økonomiaftalen. I 2019 skulle der gerne blive lidt mere luft, siger Regionsrådsformand Ulla Astman til TV2 Nord.

Øget indsats i Børne- og Ungdomspsykiatrien
Hvordan den ekstra milliard, hvoraf 200 millioner kroner er øremærket psykiatrien, skal bruges, begynder regionerne dog først at tage stilling, når der skal forhandles budget for 2019 til efteråret.

– Pengene skal fordeles på både børne- og voksenpsykiatrien, så det må vi ind og kigge på nu – hvor er det, pengene kan bruges mest fornuftigt, siger Ulla Astman, der håber, at en øget indsats i børne- og ungdomspsykiatrien kan have positive effekter på voksenpsykiatrien også.

FAKTA OM ØKONOMIAFTALEN:
I økonomiaftalen for 2019 er regeringen og Danske Regioner blevet enige om dette:

Driftsudgifter: Prioritering af 1 mia. kr. til regional sundhed, heraf 0,2 mia. kr. til udvikling af psykiatrien, bl.a. til børn og unge.
Anlægsudgifter: Et samlet anlægsniveau på 7,25 mia.kr., heraf 4,8 mia. kr. til kvalitetsfondsbyggerierne og 2,45 mia. kr. til øvrigt anlæg
Ny styring: Produktivitetskravet afskaffes, og der introduceres Ny Nærhedsfinansiering med fokus på sammenhæng og omstilling af patientbehandling

Foto : Region Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top