Regionen har betalt 237 mio. kr. alene i renter på 5 år

Renten for Region Nordjylland’s lån hos Nordea Bank er op til 5,8 procent, svarende til ca. 50 mio. kr. om året. De seneste fem år har Region Nordjylland betalt 237 millioner kroner alene i rente.

I samme tidsrum har regionen skåret ned og nedlagt over 500 stillinger, heraf 235 stillinger i 2019 på sygehuse og institutioner overalt i regionen.

Regionen indgik låneaftalen med banken i 2010. Dengang var det til en rente, som selv på daværende tidspunkt var langt over markedsrenten og som koster regionen 57 millioner kroner om året.

– Hvis man regner det hele sammen over lånets løbetid, så bliver det en lille milliard kroner, der er røget på i renter, og det er jo træls, når vi ved, at det internationale renteniveau er nul eller minus. Så det skal vi prøve at komme ud af, siger regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti, Erik Høgh-Sørensen.

Erik Høgh-Sørensen, Dansk Folkeparti.

Regionsrådsformand Ulla Astman (Socialdemokratiet) siger, at hun er bekendt med, at der nu laves beregninger for at få omlagt lånet hos Nordea Bank.

– Jeg synes da ligesom alle andre, at det er træls at betale renter, og er der mulighed for at få det nedbragt, så vil vi selvfølgelig gøre det, siger Ulla Astman til TV2 Nord.

Hun er dog skeptisk med hensyn til, hvor langt banken vil strække sig.

– Det har tidligere været vurderet, om vi skal omkonvertere, men hver gang har det vist sig at være for dyrt, endda dyrere end den nuværende aftale. Det er samme situation, en husejer står i, når man vil have lån lagt om. Så er der altså lige nogle omkostninger forbundet med det, siger hun.

Hvis ikke det lykkes regionen at indgå en ny aftale med Nordea, vil der næste år komme endnu flere besparelser. Derfor haster det ifølge Erik Høgh-Sørensen med at få en ny aftale:

– Det er forfærdeligt, at rentepenge fosser ud af regionens kasse, når vi samtidig har fyret og nedlagt stillinger Hjørring, på Skagen Gigt- og Rygcenter og en masse andre steder. Og nu skal der også skæres ned i Thisted, siger han med henvisning til at hospitalsledelsen påtænker at lukke en hel afdeling på Aalborg Universitetshospital Thisted.

Hvis millionerne skulle begynde at rulle ind i regionens kasse, så kan de dog ikke bruges på læger, sygeplejersker og sosu-assistenter, siger Ulla Astman.

– Det ville være dejligt, hvis de kunne bruges på sygehuse og i det hele taget på at gøre forholdene bedre i sundhedsvæsnet, men det må vi ikke på grund af statens udgiftsloft, siger Ulla Astman.

Erik Høgh-Sørensen siger, at han vil glæde sig, bare pengene kommer – uanset i hvilken kasse i regionen.

– Jeg tror fast på, at der er et kæmpebeløb at hente. Selvfølgelig skal banken kompenseres i tilfælde af en låneomlægning, men der må være gevinst at hente. Det kan jo ikke blive værre, end det er nu.

Dansk Folkepartis forslag om at få ændret regionens banklån behandles på Regionsrådets møde i morgen.

Foto: Region Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top