Regeringen kvæler Thy Møllen med ny betænkning

Regeringen spænder endnu en gang ben for produktion af husstandsvindmøller og nu er målet ved at være fuldt for Leif Pinholt, der er direktør for Thy Møllen.

I 2009 blev Lov om Nettomåling vedtaget og det fik Thy Møllen til i 2010 at udvikle en husstandsmølle fordi loven gjorde det attraktivt at opsætte husstandsvindmøller i Danmark. I 2011 fik man typegodkendt sin 6 KW mølle.

Og herefter gik det stærk. Ordrerne væltede ind fra juni 2011 til november 2012. 211 solgte møller og masser af nye jobs i Thy.

Halvandet års EU-ørkenvandring og ingen politisk hjælp
I 2013 blev der så opstillet de sidste 97 styk 6 kW møller på overgangsordningen, mens vi Thy Møllen fik typegodkendt sin nye 10 kW mølle.

– I juli 2013 blev en ny lov vedtaget på betingelse af at EU ville godkende den. Denne blev først godkendt i forbindelse med Margrethe Vestagers tiltræden som konkurrencekommisær i EU i oktober 2014 og trådte først endelig i kraft 11. februar 2015. Der gik altså halvandet år fra en lov er vedtaget i det danske Folketing og til den kan træde i kraft, siger Leif Pinholt.

Alligevel lykkedes det i stilstandsperioden at sætte 20 stk 10 kW møller op i løbet af 2014 til kunder med stort privat el+elvarmeforbrug ( og penge til at købe møllen for.)

– Vi kunne så ikke rigtig få fart på serieproduktionen før April, da vore kunder jo lige skulle have støbt fundamenter og disse skulle hærde i en måned. Vore leverandører skulle jo også lige have gang i produktionen, og med op til 12 ugers leveringstid på nogle af reservedelene var det noget af en sats, hvor mange man turde bestille hjem til før 11 februar 2015. Bekendtgørelsen til denne lov var lavet så usmart at man skulle have sin mølle stillet op, for man kunne søge om det forhøjede tilskud. Da man så var nødt til at fortage investeringen inden man vidste om man havde en indtægt fra den, var der mange, der ikke turde sætte møllen op – særligt hvis man skulle have møllen finansieret i en bank, fortæller Leif Pinholt.

Heldigvis var der kunder, der var selvfinansierende og turde gå igang med det samme. Men så skete der noget. For så kom der en høring om en ændring af bekendtgørelsen.

– Herefter skulle man sende en anmodning om forhånds-godkendelse af det forhøjede tilskud sammen med en betinget købsaftale og man måtte ikke have bundet sig til noget økonomisk bortset fra at man måtte have ansøgt om byggetilladelse. Denne lov trådte i kraft den 1. juli 2015 og den efterfølgende bekendtgørelse med dokumenter til at søge om det forhøjde tilskud var først klar den 23.september 2015, fortæller Leif Pinholt.

Først herefter kunne man reelt søge om forhåndsgodkendelse af det forhøjede tilskud.

Nu starter det hele så endnu en gang
Men onsdag skete der så det, der ikke måtte skete.

Der kom en ny statslig bekendtgørelse, der ingen skal godkendes i EU, og som derfor igen kan gøre at alt reelt går i stå alt indtil dette er sket.

– Sidste gang tog det jo 1 1/2 år. For at føje spot til skade har man valgt kun at udlodde en pulje på 1 MW opstillet effekt pr år fra 2016 til 2019 og med faldende afregningspriser pr pulje og kun sikret i 12 år fra opstillings-tidspunktet. Det svarer til 1/3-del af een ny stor mølle, som der opstilles for tiden. – eller til 100 stk 10 kW møller eller 40 stk 25 kW møller, siger Leif Pinholt.

Og han er tæt på at give op.

– det kan ingen leve af og det giver slet ikke basis for at få en eksport igang, da en typegodkendelse til dette nemt løber op i over 1 mio. kroner. Dette er betingelserne for at prøve at skabe en eksportvirksomhed i Thy, der kunne skabe lokale arbejdspladser. Hvis disse forhold blev budt medarbejderne på en almindelig arbejdsplads, ville den hurtigt blive lukket af arbejdstilsynet pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø, siger Leif Pinholt.

Han har tidligere overvejet at flytte hele sin vindmølleproduktion til Irland med tab af arbejdspladser i Thy til følge.

Skiftende Energiministre har vendt det døve øre til Thy Møllens appeller om hjælp, når lokale folketingsmedlemmer har forsøgt at hjælpe Leif Pinholt. Enten vil man ikke husstandsmøller eller også vil man ikke have udvikling i yderområderne i Danmark – eller begge dele.

Vi har bedt om kommentarer fra de lokale folketingsmedlemmer Socialdemokraten Simon Kollerup, DF’erne Lise Bech og Ib Poulsen samt fra Venstres Torsten Schack Pedersen via deres Facebook profiler. Ingen havde svaret ved redaktionens slutning.

Forfatter

Related posts

Top