Redningsvesten er sejlerens bedste ven – redder rent faktisk liv

I Danmark er det lovpligtigt for bådejere at sikre, at der altid er en redningsvest til alle ombord på båden. Dog kræver loven ikke, at vestene anvendes. Men det er alligevel en rigtig god idé altid at have vesten på når man er i båden.
– Mig bekendt har langt de fleste bådejere altid redningsveste klar til alle, som kommer ombord på båden. Men det sker desværre ofte, at vestene bliver liggende i kahytten, på nær hvis det blæser kraftigt, siger salgschef Jacob Skyum fra Topdanmark i Thisted.

Juli og august er højsæson
Drukneulykker, der sker på havet, har typisk det til fælles, at den druknede ikke bar redningsvest. De, som drukner til havs, er typisk relativt rutinerede sejlere, der tager en lille tur ved kysten i roligt sommervejr – og som derfor dropper vesten.
Det er i høj grad de indre danske farvande, som kræver sine ofre, og juli og august er højsæson for drukneulykker.

– Vi ser stadig alt for mange mennesker, der drukner i forbindelse med sejlads hvert år. Det hænger formodentlig sammen med, at sejlere undervurderer risikoen. Skal man fx ud at sejle, anbefaler vi, at man sætter sig ind i vejrforholdene og sørger for at bådens grej er i orden. Og at man altid bruger sin redningsvest. Det kan afværge mange ulykker, siger Jacob Skyum, der minder om, at man jævnligt skal tjekke at redningsvestene er i god stand:
     
– Specielt de redningsveste, som pustes op automatisk ved kontakt med vand bør efterses hvert år, så man sikrer, at de virker efter hensigten i tilfælde af et uheld på vandet, siger han.

Havnen kan også være farlig
I 2015 blev der registreret 55 drukneulykker i Danmark. 14 af dem skete i danske havne og ofrene var typisk mænd over 40 år, som havde drukket alkohol.
Af de 55 druknede var de 42 mænd, og 44 af de druknede var fyldt 40 år. Omvendt omkom ingen børn ved drukneulykker sidste år, ifølge Rådet For Større Badesikkerhed.

Gode råd ved sejlads:
·        Lær at sejle og navigere
·        Hold dit grej i orden – selv-oppustelige veste skal tjekkes årligt
·        Hav altid redningsvesten på, når du er på vandet
·        Planlæg din tur og giv pårørende besked om din rute
·        Medbring en VHF radio eller en opladt mobiltelefon, så du kan tilkalde hjælp, hvis nødvendigt

Forfatter

Related posts

Top